Pápai kirándulás

Írta:  2015.10.29.
Egy-egy baráti társaság természetes igénye a közös élményszerzés, móka, kacagás. Vajon milyen program kínálhat erre megoldást? Heuréka, kiránduljunk!

Nem kerülte el a Rózsa Nyugdíjas Klub figyelemét a civil szervezetek által szervezett programok támogatására kiírt önkormányzati pályázat. Nyertek, majd kiadták a jelszót: Irány Pápa!

Kifogták a képzeletbeli aranyhalat, és teljesült a jó kiránduláshoz szükséges mindhárom kívánságuk: jó társaság, szép idõ, remek program.
A 49 résztvevõ kamaszos fürgeséggel pattant fel a buszra szeptember 16-án reggel 7 órakor.
A minõségi idegenvezetés fontos alkotóeleme egy-egy sikeres városlátogatásnak. Errõl Tóth Jánosné Kata gondoskodott, aki mindent tud a szülõvárosáról – kezdi a beszámolóját a kirándulás krónikása, Szászné Granek Edit. – Elsõ utunk az Esterházy-kastélyba vezetett, ahol a tárlatvezetést a kastély történetét bemutató rövid filmvetítés elõzte meg. Betekintést kaptunk a barokk kor fõúri életének hétköznapjaiba. A fiatalok korhû ruhákban korhû zenével, énekekkel kedveskedtek csapatunknak.
A 18. század végén épült Nagytemplom múltjáról, amely egyben Pápa meghatározó jelképe, a plébános úr mesélt.
Élményszámba ment a Pápai Református Gyûjtemények és a könyvtár ritka kincseinek megtekintése. Értékes darabjai közül kiemelésre érdemes egy 14. századi kódex, valamint Petõfi Sándor és Jókai Mór kéziratai.
Igazi kuriózum volt a Kékfestõ Múzeumban idegenvezetõ kalauzolásával tett körsétánk. Nosztalgiával gondoltunk a fiatalkorunkra, amikor szinte mindenkinek volt kékfestõ anyagból készült szoknyája.
Az 1941-ben felavatott református templom történetét, a szolid belsõt a lelkész úr mutatta be.

Az elvesztett energia pótlásáról a városszerte ismert Ricsi cukrászda gondoskodott. Pihenõhelyzetünkben az édesszájúakra jellemzõ módon garázdálkodtunk a sok-sok finomságban. A gasztronómiai élvezetek után meglátogattuk a gannai Esterházy-mauzóleumot, amely templomként is szolgál. Kiderült az a nem mindenki által ismert tény, mely szerint az építmény a római Pantheon kicsinyített mása.

Kirándulásunkat borozgatással koronáztuk meg, koccintottunk a szervezõk, a magunk és az önkormányzat egészségére, és este 8 óra után már a kerületünkbe visszatérve a kellemes emlékektõl kipirult arccal búcsúztunk egymástól és a pápai élményektõl.”