A mûvészet határtalan

Írta:  2015.11.11.
Bulgária tegnap, ma, holnap címmel nyílt meg két Magyarországon élõ bolgár és három, a bolgár kultúrához különösen vonzódó magyar mûvész kiállítása november 10-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

Bulgáriáról a legtöbb embernek a csodálatos, kristálytiszta tenger, a napsütés, a szép hegyvidéki tájak jutnak eszébe. Aki megtekinti a tárlatot, az érezheti ezt a hangulatot, mert a festõmûvészek elhozták nekünk egy kis szeletét Bulgáriának, megmutatva, hogy milyen volt az ország tegnap, milyen ma, és milyen lesz holnap…


Ahogy a kiállítás témája is hosszú idõszakot ölel át, úgy a részt vevõ mûvészek is több generációt képviselnek.
Gendova Miroljuba festõmûvész a megnyitón arról beszélt, hogy nem sok tanulmány készült arra vonatkozóan, hogy a magyarországi bolgár közösség etnikai identitástudata hogyan sugárzik át, miképpen van jelen a mûvészetben.


Ez a kiállítás közelebb visz egy kicsit a kérdés megválaszolásához. Két bolgár és három, a bolgár kultúrához erõsen vonzódó magyar mûvész mutatja be az alkotásait: Gendova Miroljuba mellett Balkanszki Nenko, Tóth Kristóf, Véghseõ Klára és Zöld Anikó.
Az öt alkotóról az ünnepi beszédet tartó Gendova Miroljuba osztott meg néhány gondolatot, elmondva, hogy kik voltak a mestereik, és milyen képeket láthatunk tõlük ezen a kiállításon.
– Mi, bolgárok, egy vegyes bolgár–magyar környezetben élünk és alkotunk a barátainkkal, a magyar mûvészekkel együtt – mondta. – Ahogyan ezt már korábban többször is tettük, ezzel a kiállítással is szeretnénk bizonyítani, hogy a mûvészet határtalan. És amíg így gondolkodó mûvészek vannak, addig a bolgár materiális és szellemi kultúra nem lesz kitéve annak a veszélynek, hogy feledésbe merül.
A november 27-ig megtekinthetõ tárlat megnyitóján részt vett Bisszerka Beniseva, Bulgária magyarországi nagykövete, Szarvas Attila alpolgármester, Kirkov Konsztantinov Vladimir, a XVIII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Dámsa József önkormányzati képviselõ is.