Lobogott az óriás tûz

Írta:  2015.11.12.
Hagyományos Márton-napi felvonulást szervezett november 11-én a Piros iskola. A diákok saját készítésû lámpásokkal járták be a környéket.

A német nyelvterületeken Márton napja az egyik legnépszerûbb késõ õszi ünnep, amely Szent Márton jó cselekedetei mellett az újbor ünnepéhez kapcsolódik. Ugyanis a borászok szerint Márton az újbor bírája, ezért ezen a napon mindenképp meg kell azt kóstolni. Kerületünkben a Pestszentlõrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárai és diákjai, valamint a helyi német nemzetiségi önkormányzat képviselõi immár hat éve örökítik tovább e nap németes ünneplésének módját.


Ennek jegyében sötétedéskor saját készítésû lámpásokkal indult útnak a csapat az iskola épülete elõl a régi piactér felé, tradicionális ünnepi dalokat énekelve. A felvonuláson perceken át, hosszan tekergett az apró fénypontok sora, jelezve a végigvonuló gyerekek és felnõttek seregét. A program során rövid megemlékezést is tartottak, majd az esemény tetõpontjaként a tûzoltók segítségével fellobbant a hatalmas Márton-napi máglya, beborítva fényével az egész környéket. Akit pedig jobban lenyûgözött a tûz fényében még pirosabbnak tûnõ tûzoltóautó, az most bátran felmászhatott rá, és közelebbrõl vehette szemügyre az eszközeit. Az ünnepségen a szervezõk vendégül is látták a résztvevõket, a forró tea és a libazsíros kenyér mellett különleges libasütit kínáltak.