Mértéktartás

Írta:  2011.06.04.
Modus címmel az 5KOR Képzőművész Csoport kiállítása június 3-án nyílt meg a révkomáromi Limes Galériában.
 
Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston és Magyar József, az 5KOR Képzőművész Csoport Révkomáromban is igazolja az önálló munkákkal és a közös vállalásokkal hitelesített program maradéktalan beváltását és létjogosultságát: komoly, felelősséggel áthatott, érzékeny, a hely szellemével összehangolt művek egységes, de mégis változatos kollekcióját tárják elénk.
A tárlat címe „Modus”, a mérték szó illetve fogalomkör, a művészet, az esztétika és a morál egyik nagyon fontos kategóriája a közös nevezője, a vezérelve eme révkomáromi együttesnek.
A téma megválasztásának ezúttal különös jelentősége volt, ugyanis szükségszerű meghatározóként kellett mérlegelni a különleges helyszínt, e fantasztikus atmoszférájú kiállítóteret, amely mint köztudomású – és mint a falak, a tér maga is sugallja – egy hajdan szakrális térként funkcionáló, templomból kiállítóteremmé alakult, alakított épület. E szakralitását architektonikusan őrző, illetve a művészet szentségének terévé alakított épület falai között jelennek meg az alkotások. Az öt művész úgy döntött, hogy helyspecifikus, vagyis az e hely szelleme által diktált, e tér transzcendens világához illeszkedő művekkel jelentkeznek. Olyan alkotásokkal, amelyek tartalmilag és formailag is összefüggnek, illetve amelyek egy nagyméretű és nagyszabású közös mű köré szerveződnek.

A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész és Kacz Mária nyitotta meg, közreműködött a Memória Társulat Zsákovics László vezetésével. A kiállítást rendezte és a vendégeket köszöntötte dr. Farkas Veronika művészettörténész, a Limes Galéria igazgatója.

A tárlat július 15-ig tekinthető meg.

A kiállítást támogatta Nyitra Megye Önkormányzata, Komárom önkormányzata.
letöltés

 

Wehner Tibor művészettörténész megnyitóbeszéde