Veszélyeshulladék-gyűjtési akció

Írta:  2011.06.19.
Lakossági veszélyes hulladékgyűjtési akciót szervezett június 18-án a kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala a kerület négy pontján: Pestszentimrén a Hősök terén, Pestszentlőrincen a Béke téren, a Havanna lakótelepen a és a Martinovics téren.
 
A hétvégén megtartott veszélyeshulladék-gyűjtési akcióban akkumlátort, lejárt szavatosságú gyógyszert, festéket, hígítót, növényvédőszert, fáradtolajat, elemet elektromos és elektronikai gépeket hoztak a lakosok a gyűjtőhelyekre.
A legnagyobb mennyiségben keletkezik talán a háztartásokban az elhasznált növényi olaj, illetve egyéb sütő-zsiradék.
A lejárt szavatosságú gyógyszerek szintén ebbe a kategóriába sorolhatók. Ugyanúgy, mint ahogy a szárazelemek, zsebtelepek, akkumulátorok is. A ház körüli javítások, gépkocsi szerelés miatt sokszor keletkezik fáradtolaj, olajos rongy, olajos flakon és elhasznált fagyálló folyadék.
Sok házban használnak helyi világításra fénycsöveket, amely higanygőzt tartalmaz, ezért a környezetre fokozottan veszélyes.
Fokozottan veszélyesek a higanyos lázmérők is. A lakásfelújítás után megmaradó festék és hígító felesleg, beszáradt ragasztó, lakk és ezek csomagolásai éppúgy veszélyesek, mint a kerti munkákból származó növényvédőszerek, rovarirtók maradékai, valamint azok csomagolóanyagai. Egyre több az otthonunkban megtalálható személyi számítógépek elektronikai hulladéka.
A szombati akcióban 4828 kg veszélyeshulladékot gyűjtött össze a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. A veszélyeshulladék többek között 276 db autógumit, 910 kg elektronikai hulladékot, 123 kg szárazelemet, 140 kg akkumlátort, 132 kg gyógyszert, 210 kg növényvédőszert, 320 kg fáradt olajat, 650 kg sütőzsírt tartalmazott.