Jogászok vizsgálják a kerületi újság hamis állításait

Írta:  2011.06.22.
Megerősítette a pestszentlorinc.info értesülését a kerületi polgármesteri kabinet, miszerint jogászok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként lehet jogorvoslattal élni a Lőrinc Magazinban megjelent hamis állításokkal szemben. A Városkép úgy tudja: a jogászok az ingyenesen terjesztett újság eddigi lapszámait is vizsgálják, mivel egy sor lakossági bejelentés érkezett, hogy az újság kontroll nélkül, politikai megrendelést sejtető valótlan információkat terjeszt.

A kabinet egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni,
hogy mely cikkek és milyen állítások ügyében vizsgálódik. Az azonban biztos, hogy a lap legutóbbi számában, „Nagy utazás” címmel megjelent cikk több olyan hamis állítást is tartalmaz, amelyek miatt vélhetően jogi elégtételt kaphatnak az érintettek.
A Rudas Katalin nevével jegyzett, több kerületi fórumon csak "szócsőként", "kampánykiadványként" aposztrofrált lap tendeciózusan, bizonyítékok nélkül, a jóhiszeműséget kihasználva számol be a kerületi eseményekről.
A Városkép által megkérdezett szakértők szerint – az eddig vizsgálataik alapján – egyelőre csak a főszerkesztő felelőssége megkérdőjelezhetlen a hamis állítások terjesztésében.
A szakértők emlékeztetnek arra is, hogy az új médiatörvény az eddigieknél lényegesen szigorúbb büntetésket ír elő valótlan információk terjesztésének esetében.

A „Nagy utazás” című cikkben a Lőrinc Magazin névtelen forrásokra hivatkozva az állítja, hogy májusban az önkormányzat erdélyi, tusnádfürdői útjára Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere repülővel utazott, és – állítja a cikk – a repülőutat közpénzből finanszírozták.

A kabinet hivatalos tájékoztatása szerint Ughy Attila nem volt tagja a küldöttségnek, így az állítás már önmagában sem állja meg a helyét; az ebből levont következetések így „alapból” okafogyottak.
A delegációban egyébként több kerületi intézményvezető is helyet kapott, akik a határontúli iskolai kirándulások lehetőségeit mérték fel, illetve nevelési tanácsadók is a küldöttséggel utaztak, ők a gyermekjóléti kérdések megválaszolásához végeztek feltérképezést.

Ughy Attila sem a jogi vizsgálat megkezdését, sem a lap munkáját nem kívánta kommentálni. Lapunknak szűkszavaún csak annyit nyilatkozott: méltatlannak érzi, ha valakik úgy akarnak politikai tőkét kovácsolni, hogy félretájékoztatják azokat, akiktől a saját népszerűségük növekedését várják.


A tusnádfürdői látogatás a cikkben említettetek mellett konkrét állapotfelmérési célt is szolgált: milyen lehetőségek vannak arra, hogy testvérvárosként Pestszenlőrinc-Pestszentimre támogassa a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthont? A Böjte Csaba atya által működtetett gyermekotthonban kilencvenhat gyermek él; többek között ennek a látogatásnak is volt köszönhető, hogy a kerület önkormányzata sikeres jótékonysági bált rendezett, amelynek felajánlásai a gyermekközpont anyagi stabilitását segítették.

A tusnádfürdői látogatásról részletesen az alábbi honlapon olvashatnak.