Semmelweis-nap a Rózsában

Írta:  2011.06.25.
A helyi önkormányzat június 24-én rendezte meg az egészségügyben dolgozók ünnepségét a Rózsa Művelődési Házban. Kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként hatan „Semmelweis-díj” és ketten „Kiváló Közszolgálatért” elismerést vehettek át Ughy Attila polgármestertől.

A kerületi Semmelweis-díjat a névadó, Semmelweis Ignác születésének 193. évfordulója alkalmából, az egészségügyi ágazat szakmai napján, a Semmelweis-napon adták át.
A díj a legalább 10 éven át a kerületi egészségügyi feladatok ellátásában végzett elismerésre méltó szakmai tevékenységért, személyeknek alapított díj, melyből évente maximum hatot ítélnek oda.
A Semmelweis-nap alkalmából Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.
"A boldogságunk legfőbb záloga az egészségünk. Ha egészség van, akkor minden probléma megoldására van esély, de ha nincs, akkor sem a javak, sem magunk számára fontos értékek nem boldogítanak bennünket. A magyarázat egyszerű: a szellemet elnyomorítja a betegség”. Majd Schopenhauer szavait idézte a polgármester „Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.”
„Talán Semmelweis Ignác napján ennél fontosabb mondat nem létezhet. Talán Semmelweis Ignác is bólogatna, mert tudná, hogy a szó igaz, a tettek pedig igazolnak” – tette hozzá.
Semmelweis-nap alkalmából a kitűntetések átadása előtt a kerület műsorral kedveskedett a megjelenteknek a Rózsa Művelődési Házban.
Az ünnepi műsorban közreműködött Apagyi Alexandra (fuvola), dr. Greschik István kardiológusokból álló Bolyai vonósnégyes első hegedűse, Presits Tamás színművész, aki Dsida Jenő: Ének az egész világnak című versét adta elő, , valamint a Tébláb Művészeti Iskola ifjú táncosai Kalotaszegi táncokat mutattak be.
Ezt követően Ughy Attila a kitüntetetteknek átnyújtotta az elismerő okleveleket.

Semmelweis-díjat vehetett át:
Csombók Lászlóné „Több évtizedes kiváló szakmai munkájáért”, Gyenizs Gáborné „Több évtizedes, magas színvonalú védőnői munkájáért”, dr. Nádudvari Mária „Több évtizeden át végzett magas színvonalú gyógyító munkájáért”, Szélesi Tiborné „Magas színvonalú, kiváló szakmai munkájáért”, Vadonné Csurzás Anita „Magas színvonalú, kiváló szakmai munkájáért”, Bolf Beáta „Sok éves lelkiismeretesen végzett, odaadó munkájáért”.

Kiváló közszolgálatért elismerést vehetett át:
Veszteg Attila „Magas színvonalú szakmai munkájáért”, Kőszeliné Rácz Zsuzsanna „Kiemelkedően magas színvonalú szakmai munkájáért”.

Semmelweis Ignác
1818. július 1. Semmelweis Ignác nőgyógyász születésének napja. Semmelweis Ignác (1818-1865) valószínűleg az egyik legismertebb magyar orvostudós. Nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel; illetve az angol Lister antiszeptikus műtétvezetési gyakorlatának kialakítása során alkalmazták először a gyakorlatban - másutt. A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis ezzel a felfedezésével a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.