Bambi Bölcsőde átalakítása és bővítése

Írta:  2011.06.25.
Bővül és át is alakul a Bambi Bölcsőde. A tervekről Csomó Tamás alpolgármester és Dzurisné Sinka Katalin, az intézmény szakmai vezetője adott tájékoztatást június 24-én, az óvoda udvarán.
 Felújítási és átalakítási munkiálatok kezdődnek a Bambi Bölcsődében. A gyerekek az intézmény nyári zárásáig ideiglenesen a Csiga-biga Bölcsődében kapnak helyet, azt követően visszatérhetnek a régi épületrészbe, mert a munkálatok akkor már nem zavarják majd őket.
Csomó Tamás alpolgármester tájékoztatójában elhangzott, hogy elsősorban energetikai korszerűsítésről van szó, de kiépítenek két új csoportszobát is. A nyílászárókat részben lecserélik, és új fűtési rendszert alakítanak ki. A jelenleg 40 férőhelyes intézmény a projekt lezárulásával további 20 gyermeket tud fogadni.
A projekt összköltsége 123 millió 270 ezer 260 forint, melyből a támogatás összege 74 millió 841 ezer 688 forint. Az Európai Unió az összes költség közel 61 százalékával járul hozzá a beruházáshoz.
A munkálatok befejezési határideje 2012. május 14.

Korszerű bölcsőde, új férőhelyekkel és munkahelyekkel
A XVIII. kerületben a bölcsődei szolgáltatásokat az önkormányzati fenntartású Egyesített Bölcsődei Intézmény (EBI) fogja össze, amely már kiváló referenciákkal; HEFOP-nyertes Bababirodalom mintabölcsőde építési projekttel rendelkezik. Az EBI egyik tagintézménye a Bambi Bölcsőde.
Az EBI felmérése szerint évek óta lényegesen több férőhelyre tartanak igényt Pestszentlőrinc-Pestszentimre lakosai, mint amennyit a bölcsődék ki tudnak elégíteni. Az EBI tagintézményei az elmúlt esztendőktől 120-135 százalékos feltöltöttséggel működnek, így a Bambi Bölcsőde is, mely évente átlagosan ötvennél is több gyereket lát el.
A projekt eredményeképpen 60 férőhelyes, akadálymentesített működtetésű, korszerű intézmény lesz a Bambi Bölcsőde. A bővítés során hat főállású nyolc órás (négy felsőfokú szakképesítésű gondozónő, egy takarító, és egy konyhai kisegítő) és egy négy órás (kerti munkás) dolgozóra is szükség lesz. Az akadálymentesített lépcsőház az esélyegyenlőségi célokat szolgálja, a korszerű eszközpark a magas színvonalú bölcsődei ellátást teszi lehetővé.
A projekt révén bővül a kerületi gyermekjóléti szolgáltatás, javul a gyermekes fiatal párok foglakoztatási esélye.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.