Védőoltás férfiaknak, a nők védelmében is

Írta:  2015.11.17.

Magyarországon növekszik a daganatos megbetegedések száma és a következményes halálozás sem csökken. A daganatok vizsgálta során egyre gyakrabban mutatnak ki HUMÁN PAPILLOMA VÍRUS (HPV) fertőzést.A méhnyak rák(90%), végbélrák(80%), hüvelyrák(70%), férfi nemi szervi rák,(50%), szeméremtestrák(40%), ajak-szájüregi rák(30%) esetén a vírus megtalálható.

A HPV az egyik legelterjedtebb, szexuális úton is terjedő vírus, a lakosság közel 80%-a megfertőződik élete folyamán. A vírus behatolásához apró hámsérülés kell, ezért szexuális együttlét, nemi szervek borotválása, fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetítik, kézzel is átvihető, dörzsölést okozó fehérnemű(tanga) is elősegíti. A férfiak terjesztői a fertőzésnek, miközben maguk is megbetegszenek. Gyakran az immunrendszer megszabadít a fertőzéstől, sokszor nem is tudnak róla,míg mások hordozóvá, fertőzést tovább adókká válnak. Születés során a fertőzött anyától is megkapható a vírus. A vírusok(DNS-ből állnak) csak emberi szervezet sejtjeibe jutva tudnak szaporodni, megszüntetik a gazdasejt védekező képességét (rákkeltő anyagokkal szemben is). Jelenleg a HPV 130 típusa ismeretes, számokkal jelölik, daganatkeltő képességük(40 típus) alapján magas-(16,18,31,33,35,45...), átmeneti-(40,42, 51,61,71,82...), alacsony rizikójú(6,11,44,55,74) kockázati csoportba osztották. A vírus jelenléte orvosi vizsgálattal kimutatható! A vírusok jóindulatú hámelváltozásokat(pl. szemölcsöket, gyulladást) és „rák-megelőző” állapotot, rákbetegséget is okozhatnak. Az egyik leggyakoribb és veszélyessé váló fertőzés megelőzhető: tartózkodás a szexuális élettől(ismeretlen partnertől !), óvszer használata, VÉDŐOLTÁS és mikróba(vírusölő) szerek használatával. Az óvszer segíthet, de nem eléggé hatékony, mert a HPV egyéb bőr és nyálkahártya(száj, végbél) területen is fertőzhet. Többféle vegyi anyag, újabban egy tengeri moszatból készült termék, szexuális kapcsolat előtt való használata a nemi szervekre, védelmet ad. Leginkább hatásos a VÉDŐOLTÁS! Jelenleg kétfajta védőoltás van forgalomban: a kétkomponensű(16, 18 típusú HPV elleni) és a négykomponensű(6,11, 16, 18 típusú HPV elleni, fiúknak is adható!). Legkedvezőbb a szexuális élet megkezdése előtt kapni, 10 éves kortól 45 éves korig javasolt. A védettség: méhnyak-rák, hüvelyrák, szeméremtestrák, kondilóma, valamint végbélrák, ajak-szájüregi rák, ellen hatásos, jelen tudásunk szerint életre szóló. Mellékhatás, komolyabb, nem észlelhető.

A XVIII. kerület Önkormányzata, a kerület orvosainak véleményét kikérve, úttörő módon, 2010-től, ingyenesen oltja a 13-14 éves leányokat(szülői nyilatkozathoz kötve). 2005 oltás történt. 2014 szeptembertől, országosan is ingyenesen oltják a 7. osztályos leányokat(75-78% kérte).

oltA XVIII. kerület Önkormányzata, ismételten úttörő módon, a kerület orvosainak véleménye alapján is, 2015-től(szülői nyilatkozathoz kötve) ingyenesen oltja a 7.osztályos fiúkat(78% jelentkezett). Kanada, USA, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland, stb. már oltja a fiúkat is. Nagy lépés történt a megelőzésben, a betegségek elleni küzdelemben.
A VÉDŐOLTÁS a kerület lakossága részére hozzáférhető, vényköteles!
Dr. Mikecz Tibor klinikai onkológus, szülész- nőgyógyász, vezető főorvos