A munka és a család közötti egyensúlyt kell megteremteni

Írta:  P.A. 2015.11.29.

A kormányzat családpolitikájáról esett szó a Polgári Magyarországért című beszélgetésen.

A kormányzat családpolitikájáról, az ebben a témakörben hozott eddigi intézkedésekről, illetve jövőbeni tervekről is beszélt Veresné Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár asszony a „Polgári Magyarországért” elnevezésű beszélgetés sorozat november 26-i állomásán.

pm
A szakpolitikus elmondta, hogy háromgyermekes családanyaként maga is a munka, gyermek, család egyensúly megteremtését tartja az egyik legfontosabb feladatnak. Ugyancsak lényeges kérdésnek tartja, hogy minél több gyerek szülessen, amit megfelelő, családokat támogató intézkedésekkel is elő lehet segíteni.
- Ma Magyarországon átlagosan 10 családban összesen 14 gyerek van, és 1981 óta minden évben fogy a magyar népesség – mondta Veresné Novák Katalin, de hozzátette, hogy az idei születésszám 20 éve a legmagasabb. – Az elmúlt öt évben csökkent az abortuszok száma is, bár a szám még mindig magas, 100 élve születésre 40 terhesség-megszakítás jut. A házasságkötések száma a 2002-2010-es kormányzati ciklusokban 24 százalékkal csökkent a korábbiakhoz képest, 2010 óta 9 százalékos a növekedés. A válások száma is csökkent az elmúlt öt évben. Összefüggés van a kedvezőbb számok és az általunk képviselt értékalapú kormányzás között. Családpolitikánk alapelve, hogy aki vállalja a gyereknevelést, annak minden szépségével, terhével együtt, ne érezze, hogy szülőként hátrányok érik.

pm2
Az államtitkár asszony szerint hosszú távú, stabil családpolitikát vállal a kormányzat, a gyermeknevelés terheinek részbeni átvállalásával, támogatási rendszerrel, amellyel Európában az élcsoportban van Magyarország.
- Az elv, hogy ne segélyt adjunk. A családi pótlék és a GYES mellett ott van a munkaviszonyhoz kötött családi adókedvezmény, amivel terveink szerint 2019-re 300 milliárd forintot hagyunk a családoknál – mondta Veresné Novák Katalin, aki fontosak tartja azt is, hogy a gyerekek olyan családban nőjenek fel ahol a szülők dolgoznak, és a gyerek ezt a példát látja.
Az államtitkár asszony az előadását követően a jelenlévők véleményét is meghallgatta és kérdéseikre is válaszolt a Kucsák László országgyűlési képviselő által moderált fórumon.