Indul a Vasárnapi Vásári Vigadalom!

Írta:  2011.10.03.
Egészen kiváló portékát kell kínálnia annak, aki azt az első Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalmon szeretné eladni.

A programban a körösfői táncegyüttes is fellép
− Sok jó vásárban jártam már, és megfogott a vidám, közvetlen hangulat. De maradt is mindig egy kis hiányérzetem. Milyen jó lenne, ezt itt nálunk, Pestszentlőrincen is megszervezni. Egy igazi a múltunkat is felidéző vásárt, ahol valóban a magyar és igényes termékek kerülnek a vásárlók elé – fogalmazta meg az október 9-re a Bókay-kertbe hirdetett Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalom filozófiáját Pethő Ágota főszervező, a rendezvény hátterét biztosító Zöld Sorompó Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület elnöke.
A főszervező saját háztartásában is alaposan meggondolja, honnan szerzi be a termékeket.
− Piacra járó vagyok én is, mert fontos számomra, hogy igazi hazait vásároljak. Hála Istennek, egyre többen így gondolkodunk. Ha kell, vidékre utazunk csirkéért, sertéshúsért, tejtermékért. Ezzel a termelőt is segítjük, és mi magunk is a legjobb élelmiszerhez jutunk – mondta el.

Csak jó minőséget!

Ez a gyakorlat adta a Pestszentlőrinci Vasárnapi Vásári Vigadalom alapötletét: olyan termelői piacot szervezni, ahol mindenki jól jár. Az eladó a térítésmentes megjelenéssel, a vevő az alacsony árakkal és a garantált minőségű házi élelmiszerekkel illetve kézműves termékekkel, mert a hagyományteremtő szándékkal szerveződő vásár másik profilja ez.
− Mi hívtuk meg a kézműveseket és termelőket, részben a vásári tapasztalatok alapján, de természetesen megkerestük a szakmai szervezeteket is. A minőségre, a hitelességre törekedtünk, nem a bevétel a fő szempont, hanem a portékát kínálók és a vevők támogatása – vallja Pethő Ágota.
Hozzáteszi, legalább annyira fontos, hogy a magyar értékeket fontosnak tartó közösség is szerveződjön, kapcsolat alakuljon ki termelő és vásárló között, és egy, az eddig megszokottól eltérő kereskedelmi forma jöjjön létre.

Önkéntesek segítenek


Mindez azonban nem elég! Mint minden jó vásárban, itt is gondoskodni kell a közönség szórakoztatásáról, ezért az egy napra létesülő piacteret kulturális programok veszik körbe.
− A vásári forgatagban fellép a körösfői Rákóczi Kultúregylet néptánccsoportja és természetesen a Tébláb együttes. Lesz vásári kikiáltónk a Debrecen mellől érkező Gyönyörű Zsiga személyében, bemutatót tart a Kassai Íjász Lovasiskola, emellett bábszínház, kosaras körhinta, állatsimogató, népi gyermekjátékok és még sok meglepetés várja a közönséget. Őszintén köszönöm mindenkinek, aki önkéntes munkájával segíti a rendezvény sikerét. Az iskolák néptáncosai, a hagyományőrző csoportok fellépéssel, a Szivárvány óvoda munkatársai egész napos kézműveskedéssel, a Sonore kórus zenei programmal készül, de lesz vándornyomdánk is, sőt régi tárgyakat is kiállítunk. De megtudhatjuk az igazi kürtős kalács elkészítésének fortélyait, és meg is kóstolhatjuk az ország egyik leghíresebb kürtösét, vagy az összes ország tortáját, s Zila úr segítségével a köleses kolbászt is. Rendkívül nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy dr. Ángyán József államtitkár úr eljön hozzánk, s köszönti a vásári forgatagot 10 órakor, az ünnepélyes vásári megnyitón. – tájékoztatott Pethő Ágota.

Kopasznyakúakkal érkezik 

A Hajdúságból érkezik a vigadalom kikiáltója: Gyönyörű Zsigmond néptáncos, hivatásos vőfély, szervező és a vásárok első számú embere. Most éppen a debreceni Mihály-napi vásárral szinte egy időben érkezik a XVIII. kerületbe.
− Azért a Mihály-napon is leszek, nem hagytam cserben a Hajdúságot – mondja. – Gyerekkorom óta szeretem a vásárt, azt, ahogy a parasztemberek kiviszik a portékájukat, beszélgetnek, információt cserélnek, tréfálkoznak, politizálnak. Az ilyen helyeken sok olyasmi történik, ami a modern bevásárlóközpontokban soha. Ezért tanultam bele a dologba. A Bókay Kertben egy népzenekarral járjuk majd a vásárt, helyenként alkalmi játékokat röktönzünk, így próbáljuk szórakoztatni a közönséget. Hozok magammal néhány erdélyi kopasznyakú kakast is. Néhány vásárban rendeznek velük szépségversenyt, de sokból ma már hiányzik a baromfi. Gondoltam, a lőrinci közönség örül majd a különleges attrakciónak.

Gyönyörű Zsigmond nem csak kikiáltó: szervező ember és néptáncos is. Ezen a felvételen Jeremiás Lajossal együtt járnak el egy hajdúsági verbunkot a Szeredás együttes muzsikájára.