Munkavállalókat keres az önkormányzat

Írta:  2011.10.27.
A korábbinál több megváltozott munkaképességű lakos dolgozik ma az önkormányzat fenntartásában működő intézményeknél, és további munkavállalók jelentkezését várják.

Farkas Katalin kollégánk: a Városgazda 18 Zrt munkatársa
Évente 82 millió forintot fizetett az államnak az önkormányzat csak azért, mert nem igyekezett megfelelő munkahelyet biztosítani a kerület megváltozott munkaképességű lakosainak. Törvény írja elő ugyanis, hogy minden olyan munkáltatónak, aki legalább 20 főt foglalkoztat, 5 százalékban megváltozott munkaképességűeknek is feladatot kell biztosítania. Amelyik munkáltató ezt nem teljesíti, minden ilyen munkavállaló után évi 964.500 rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni. Csomó Tamás alpolgármester a Városképnek tavasszal elmondta, az intézmények költségvetéséről szóló beszámoló során derült ki, a kerület ezt az összeget éveken át automatikusan átutalta ahelyett, hogy megpróbált volna munkahelyeket teremteni. A május 4-i testületi ülésen született döntés arról, hogy az önkormányzat szerződést köt a területen nagy gyakorlatot szerzett Salva Vita Alapítvánnyal azért, hogy segítsen felkészíteni az intézményeket az új munkaerők integrálására.
− A döntés óta sikerült újabb munkavállalóknak feladatot találnunk, de meg kell mondanom, nem állíthatjuk, hogy rögtön az elején nyitott kapukat döngettünk – mondta az alpolgármester. – Érdekes tapasztalat, hogy az óvodák vezetői többnyire hamar megértették, miért jár jól mindenki a szemléletváltással, és könnyedén találtak megfelelő feladatkört a jelentkezőknek. Az iskolákban azonban – néhány kivételtől eltekintve – erős ellenállásba ütköztünk. Van olyan példaértékű iskola, ahol egyáltalán nem fizetnek rehabilitációs hozzájárulást, mert a törvénynek megfelelően minden húsz alkalmazottra jut egy megváltozott munkaképességű dolgozó. Viszont akadt olyan intézményvezető, aki úgy vélekedett „elhibázott döntés a gyerekek közé sérült embereket engedni”. Ezen igyekeztek változtatnia Salva Vita Alapítvány munkatársai a vezetőknek tartott előadásokkal, tréningekkel.
A közös felkészülés eredményeképpen ma már mintegy 30 munkavállaló dolgozik elsősorban 4, illetve 6 órás munkaidőben több fajta munkakörben: mint pedagógus, hivatalsegéd, gazdasági ügyintéző, kertész, portás vagy takarító.
− Bármilyen munkakörről lehet szó, hiszen a megváltozott munkaképességű munkavállalók végzettsége, felkészültsége és képessége sokféle. Attól, hogy valaki kerekesszékhez kötött, még nyugodtan lehet egyetemi tanár. Az értelmi sérültek is egészen sokféle munkát tudnak remekül elvégezni, a tapasztalat szerint még a középsúlyos fogyatékossággal is lehet valaki egy adott területen kiváló munkaerő – vélekedett Csomó Tamás.
Az alpolgármester úgy tájékoztatott, ma már készen állnak az önkormányzati intézmények arra, hogy fogadják az új munkaerőket, ezért várják a megváltozott munkaképességű kerületi munkavállalók jelentkezését.

Hogyan lehet jelentkezni?

Az állások iránt érdeklődők önéletrajzzal jelentkezhetnek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen
vagy a következő postai levélcímen: a Budapest XVIII. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Humánszolgáltatási Irodája 1675 Budapest, pf.: 49. Az önéletrajz elejére írják levélre írják rá: "csökkent munkaképességű"!