Negyedszázados a NYÉVE

Írta:  Fülep Erzsébet 2015.12.03.

A XVIII. kerületi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) november 26-án ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Kondor Béla Közösségi Házban.

Megtelt a közösségi ház színházterme, mert aki csak tehette, eljött az ünnepi közgyűlésre. Freyberger László, a NYÉVE elnöke üdvözlő szavait követően Dömötör István alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.
Kőfalvi Pál, a NYÉVE korábbi elnöke, jelenlegi tiszteletbeli elnöke negyedszázaddal visszapörgette az idő kerekét, és röviden beszámolt a tagságnak az elnöksége alatt eltelt 23 esztendő legfontosabb eseményeiről.
Pali bácsi 25 éve alapította meg az egyesületet, amelynek mindvégig az elnöke volt. Freyberger Lászlónak a 2014. januári közgyűlésen adta át a stafétabotot.

ny1
– Huszonöt évvel ezelőtt vetődött fel az a gondolat, hogy létre kellene hozni egy olyan nyugdíjas szervezetet, amelyhez mindenki emelt fővel, jó érzéssel fordulhat, amely megpróbál segíteni az idős embereknek mindennapi ügyes-bajos dolgaikban – emlékezett vissza Kőfalvi Pál a NYÉVE születésére. – Így 1990-ben megalapítottuk a XVIII. kerületi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesületet. A posta 23 ezer példányban készítette el és kézbesítette a kerületben a civil szervezet megalakulásáról szóló értesítést. Özönlöttek hozzánk az egyesületbe belépni szándékozók. Rövid idő alatt ezerre nőtt a taglétszámunk.

ny2
A civil szervezet szociális csoportot hozott létre, amire nagy szükség volt, emellett kegyeleti feladatokat vállalt magára, s jogi tanácsadást indított, hogy segítséget tudjon nyújtani a nyugdíjas tagoknak. Kártya- és túraklubot hoztak létre, és ma is rendszeresen szerveznek műsorokat, kirándulásokat.

ny3
– Nekem nagyon sokat adott ez a 25 év – mondta a tiszteletbeli elnök. – Sokat tanultam, sok idős ember életét ismertem meg, nagyon sok szeretetet kaptam és adtam is. Ezt a feladatot csak szeretettel lehet végezni.
Kőfalvi Pál beszédét követően Freyberger László összefoglalta az elmúlt csaknem két év eseményeit, majd köszöntötte a NYÉVE három alapító tagját, valamint azokat, akik 20, 15, illetve 10 éve léptek be az egyesületbe.
Az ünnepi közgyűlés műsorral folytatódott, amelyben többek között az Eötvös iskola diákjai, a bolgár nemzetiségi táncegyüttes és Nógrádi Tóth István énekes működött közre.