A migráns-kérdésről beszélt a belügyminiszter a kerületben

Írta:  Puskás Attila 2015.12.07.

Az illegális bevándorlás ellen tett intézkedések okairól és eredményeiről, az európai migráns-válságról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a XVIII. kerületi Polgárok Házában.

Az illegális bevándorlás ellen tett intézkedések okairól és eredményeiről, az európai migráns-válságról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a XVIII. kerületi Polgárok Házában. A belügyminiszter szerint bevált a Magyarország déli határvonalán felépített műszaki zár, és a kormányzat idejében meghozott ez irányú döntését már más európai országok hasonló intézkedései is igazolják.

p1
- A zöldhatár lezárásával minimálisra csökkent az illegális határsértések száma. A műszaki határzárnak köszönhetően a korábbi több ezerrel ellentétben napi 4-5 migráns próbál bejutni ezeken a határszakaszokon az országba – mondta Pintér Sándor, aki a házigazda Kucsák László meghívásának eleget téve vett részt Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője által szervezett beszélgetéssorozat december 3-i rendezvényén.
A belügyminiszter világossá tette, hogy az Európai Unióban napirenden lévő kötelező betelepítési kvóta ellen Magyarország határozottan fellépve nemmel válaszolt.

p2
- A határainkat átlépő migránsok 101 országból érkeztek, ami egyértelműen jelzi, hogy a többségük a gazdasági és szociális előnyök, a jobb élet reményében érkezik Európába, nem pedig háború, vagy politikai elnyomás elől menekülve – mondta Pintér Sándor, kiemelve, hogy Magyarország teljesíti uniós kötelezettségét, és a megfelelő szabályok betartásával, az érkezőket regisztrálva, ellenőrizve igenis fogad menekülteket a háború sújtotta Szíriából és Irakból.
A politikus azt is megerősítette, hogy a migránsokat a kormányzat nem tekinti terroristáknak, de rámutatott arra a tényre, hogy a közelmúlt terrorcselekményeit, így a mintegy 130 áldozatot követelő párizsi vérengzést is első- vagy második generációs migránsok követték el.
Pintér Sándor szerint Európának közösen kell fellépnie az illegális bevándorlókkal szemben, és nem engedhető meg, hogy regisztráció, ellenőrzés nélkül lépjen bárki az EU területére.

p3