Milyen legyen a Kossuth tér?

Írta:  2011.11.15.
A Városháza Galériában november 14-én bemutatták a Kossuth tér és környezete átalakítására kiírt ötletpályázat nyertes és díjazott pályaműveit.

Gábor Péter szerint uniós pénzre is szükség lesz
A Kossuth tér hatalmas, egybefüggő zöldfelület, Pestszentlőrinc egyik legértékesebb területegységének számít. A Sztehlo Gábor gimnázium előtti tér kedvelt pihenője a diákoknak és a sétálóknak, ám ésszerű átalakítással több funkciót is el tudna látni. Ezért az önkormányzat júliusban országos ötletpályázatot írt ki. A cél az volt, hogy a beérkező munkák között megtalálják azokat, amelyek alapját képezhetik a végleges tervnek.
A pályázat nyertesei és díjazottjai november 14-én a Városháza Galériában mutatták be, hogy miként képzelik el a jövőben a Kossuth teret. (A kiállítás november 19-ig tekinthető meg.)
Juhász Kálmán, a kerület főépítésze elmondta:
– Az önkormányzat a sikeres pályázókkal azért szervezett szakmai beszélgetést, hogy a tervezők be tudjanak számolni az apró részletekről is. A megjelenített információk a tervrajzokból leolvashatók, azonban a mögöttes tartalom elmondása is fontos lehet a szakmai résztvevők számára.

Vándorkiállítás a tervekből


A szakmabeliek véleményt cserélhettek a kiállításon
A három nyertes és a négy díjazott pályázatot bemutató kiállítást Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a tervek november 21. és december 11. között a Kondor Béla Közösségi Házban december 12. és január 6. között pedig a Pestszentimrei Közösségi Házban is láthatók lesznek. Vagyis az „ötletelés” tovább folytatódik, és a lakosok is elmondhatják a véleményüket, hogy hogyan képzelnék el a kerület központját.
– Ezúttal megtörtént a megvalósításhoz vezető első lépés, másodikként az európai uniós pályázati lehetőségeket kell figyelni, ugyanis az önkormányzat önerőből ilyen nagy mértékű fejlesztést nem tud megvalósítani – mutatott rá az alpolgármester.
Az est moderátora, Gábor Péter tájépítész és kertészmérnök nagyon pozitívan értékelte azt, hogy az önkormányzat a kerület központi parkjának megújításához országos ötletpályázatot írt ki, hogy így gyűjtse össze a sokféle szakmai javaslatot.
– Az is fontos – mondta –, hogy a tervezők fantáziáját megmozgató pályázatot követően az önkormányzat a lakosságot is tájékoztatni kívánja arról, hogy milyen ötletek születtek, és hogy tudni szeretné, mi erről az itt élők véleménye.
Mindezek után a kollektív továbbgondolkodás nyomán elkészül majd a kiviteli terv.
Az est folyamán a nyertes és a díjazott tervezőcsapatok bemutatták a pályázatukat, majd a jelenlévők elmondhatták a véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat.

Korábbi cikkeink a témában:

A Kossuth tér átépítése

Van ötlete? Mondja!

Még várják az ötleteket a Kossuth térre
 
Kossuth tér ötletpályázat