Támogatják a lakáshiteleseket

Írta:  2011.12.16.
A lakáshitelesek támogatása érdekében kormánypárti-ellenzéki összefogás született az önkormányzatban: a képviselő-testület teljes egyetértésben szavazott amellett, hogy az önkormányzat adósságkezelési szolgáltatással álljon a rászorulók mellé.

A forinthitelesek is kérhetnek segítséget
− Tőlem szokatlanul dicséretet kell mondanom: a lakáshitelesek érdekében összefogás jött létre a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között. Az önkormányzat vezetősége mérlegelte és elfogadta az ésszerű javaslatokat, így a közös munkának köszönhetően szakszerű, innovatív, előremutató tervezet jött létre – fogalmazott Fehér Gábor szocialista képviselő a december 15-i testületi ülésen.
Az előterjesztő Ughy Attila polgármester volt, aki a nehéz helyzetbe került lakástulajdonosok támogatása érdekében úgynevezett adósságkezelési szolgáltatás bevezetésére tett javaslatot. Ennek lényege az, hogy az önkormányzat támogatja az adósság megfizetését, ha a szolgáltatásra pályázó háztartás megfelel az előírt feltételeknek. Ezek közé tartozik például az, hogy a háztartás legalább hat hónapja fennálló adóssága meghaladja az 50 ezer forintot, de ne haladja meg az 1 milliót. A háztartásban élőknek természetesen rendelkezniük kell a hitel visszafizetéséhez szükséges fedezettel, vagyis rendszeres jövedelemmel. Az adósságkezelés bizonyos feltételek mellett akár 24–60 hónapig is tarthat, és így 800 ezer forinttal is csökkenthető a hátralék.
Az előterjesztésben üdvözlendő, hogy a támogatottak körébe nemcsak a deviza-, hanem a forinthiteleseket is bevonja, így a kerületi lakosok legtöbbje valóban igénybe veheti a szolgáltatást. Az előterjesztést a képviselő-testület elfogadta.

Az előterjesztést itt olvashatja el.

Küzdelem a tolvajokkal és a szemetelőkkel


A külterületeken is rendszeresen végez takarítást az önkormányzat
Egyetértett a testület abban is, hogy a fűtési szezonban egyre beljebb haladva fokozott figyelmet kell fordítani az erdős területeken a falopás megelőzésére. Lévai István Zoltán alpolgármester napirend előtti felszólalásban hívta fel a figyelmet a problémára. Mint elmondta, a fővárosi erdős területek 80–90 százaléka állami tulajdonban van, s kezelőjük a Pilisi Parkerdő Zrt. A maradék 10 százalék magán- vagy önkormányzati tulajdon. A XVIII. kerületben a Kapocs utca környékén van a legnagyobb önkormányzati tulajdonú erdőterület, ennek ellenőrzése tehát a kerület feladata. Ez nem könnyű, de a rendőrség és a mezőőrség is nagy figyelmet fordít a lopások megelőzésére. Az eredményességet bizonyítja, hogy nemrég fogtak el egy férfit, aki több köbméter fát próbált elvinni a területről. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálatot képviselő Kozma László megerősítette, hogy a megelőzés érdekében a mezőőrség, a rendőrség és a parkerdőgazdaság együttműködik.
Megoszlottak a vélemények a kerületben tapasztalható szemeteléssel kapcsolatban. Vilmányi Gábor a Havanna-lakótelep negatív példáját említette: a szelektív gyűjtő környékére Kispestről is áthordják a szemetet. A képviselő levetített pár saját felvételt, amelyen jól látszott néhány, más ponton leborított szeméthalom tartalma is. Ebből kivehető volt, hogy rengeteg hulladék kerül ide a város más részeiből. Kádár Tibor fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a Havannán esetleg tapasztalható is szemetelés, azt nem szabad a teljes kerületre jellemzőnek tekinteni. Bauer Ferenc kormánypárti képviselő is úgy fogalmazott, hogy a saját közvetlen környezetében egy éve gondozottabbnak érzékeli a területet. A mezőőrség részéről Kozma László annyit tett hozzá a vitához, hogy a saját területükön talált hulladékot minden esetben megvizsgálják, és ha használható adatot találnak benne, azt jelzik a szabálysértési osztálynak. Visszajelzésük azonban nincs arról, hogy ennek alapján hány szabálysértőt von felelősségre a rendőrség.
Az eszmecsere tanulsága az volt, hogy hiába végzik jól a munkájukat a Városgazda Zrt. munkatársai, és hiába törekszik a felelősségvonásra a rendőrség vagy a mezőőrség, ha a lakossági morál kívánnivalót hagy maga után. Megfelelő kommunikációval kell elérni, hogy mindenki felelősnek érezze magát a saját környezetéért – fogalmazta meg Petrovai László LMP-s képviselő a felszólalásában.

Pénz a közüzemi számlákra

Megszavazta a képviselő-testület, hogy a törvény adta lehetőségekkel élve 500 millió forinttal bővíti a folyószámlahitel-keretét. A döntés oka az, hogy az intézmények tekintetében a költségeket korábban alultervezték, s elsősorban a közüzemi díjak pontos fizetése érdekében van szükség a pluszösszegre.

Az előterjesztést itt olvashatja el.