Ásványok és jóga a Kondorban

Írta:  P.A. 2016.01.05.

A gyűjtők szebbnél szebb ásvány- és kőzetgyűjteményei idén is számos látogatót vonzottak a Kondor Béla Közösségi Házba.

A gyűjtők szebbnél szebb ásvány- és kőzetgyűjteményei idén is számos látogatót vonzottak a Kondor Béla Közösségi Házba. A kiállítás és vásár hagyományosan az év egyik első rendezvénye, és bár az év elején nem könnyű kimozdítani az embereket otthonról, január 3-án több mint kétszázan váltották meg a belépőt. Idén a kőzetek mellett természettudományos előadás és meditációs jóga várta az érdeklődőket.

a1
Az ásványok, opálok, gyöngyök, csiszolatok, kagylók, csigák és egyéb kövületek több tucat standot foglaltak el. A kőzetek ezerféle színe és formavilága nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is megmozgatta fantáziáját. Sokan több órát eltöltöttek a nézelődéssel, és még ha nem is vásároltak, akkor is egy különleges élménnyel megrakodva térhettek haza.

a2
A kiállítók többsége visszatérő vendég. Civilben a legkülönbözőbb foglalkozásokat űzik, hivatalnoktól a térképészig megtalálható közöttük bárki, akit ez a hobbi, a kőzetgyűjtés szenvedélye összeköt. Mert bizony szenvedély ez, amibe ha valaki belekóstol, nem tudja abbahagyni. Pedig meggazdagodni nem lehet belőle, és a gyűjtés is egyre nehezebb, mert a lelőhelyek többsége magán- vagy céges tulajdonban van.

h2
A vásárlók többsége idén is kereste a sokak által gyógyhatásúnak vélt hegyi kristályt, illetve a minél színesebb köveket. Az asztalokon sorakozó számtalan kő között a néhány száz forint értékűtől a több tízezer forintot kóstálóig mindenféle akadt.
A szervezők idén két előadással is színesítették az programot. Délelőtt Fábián György zoológus rovarokról és lepkékről tartott ismertetője vonzotta az érdeklődőket, délután pedig az indiai Sureshji jógi „A csend titka” című előadásán lehetett lelkileg feltöltődni.