Fent, lent és szemmagasságban

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.01.08.

Kerületi fiatal képző- és iparművészekből álló Kondenz Alkotócsoport kiállítása Keresztút címmel nyílt meg január 6-án a Pestszentimrei Közösségi Házban.

Az öt ifjú művész – Csörgő Tamás és Kiss Botond grafikus, Magyar Luca keramikus, Munkácsy-Kósa Zsuzsanna és Tasnádi Szandra szobrász – 2014 őszén mutatkozott be először közös kiállításon a Nádasdi Mihály vezette Fehéren Feketén Galériában.

k1
Hosszú-hosszú évek óta tanakodtak az alkotók azon, hogy miként tudnának összehozni egy olyan fiatalokból álló művészcsoportot, amely tartósan és magas színvonalon tud együttműködni és hozzájárulni a kerület értékeihez. Ezt mozdította elő a Nemzeti Kulturális Alap által 2015 tavaszán minden kerület számra kiírt köztéri szoborpályázat, amire már közösen nyújtottak be sikeres pályázatot. Az elkészített kisplasztika a repülés történetét dolgozta fel, és innen ered a Kondenz Alkotócsoport névválasztás is.

k2
A fiatalok ezúttal a Pestszentimrei Közösségi Házba hozták el alkotásaikat. „A kiállítás útkeresésről, céljainak megvalósításáról szól” – fogalmaztak a művészek a tárlatra invitáló meghívóban, amiben megemlítették azt is, hogy csoporttá alakulásukat a Fehéren Feketén Galéria és az önkormányzat támogatta.
A vendégeket Ódor Katalin, a közösségi ház igazgatója köszöntötte, majd a kiállítást Garamvölgyi Béla kerületi festőművész, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára nyitotta meg, aki elismerően szólt az alkotásokról és alkotóikról.

k3
Ha valaki betoppan a galériába, első ránézésre két olyan műcímet is észrevehet, amihez látszólag nem tartozik alkotás. Ezért a felületesen szemlélődő azt gondolhatja, hogy bizonyára az idő sürgethette a művészeket, ezért nem fejezték be a kiállítás rendezését. De ha az illető nemcsak néz, hanem lát is, ráadásul felfelé és lefelé is, akkor a magasban egy felfüggesztett, „repülő” női alakos szobrocskát fedezhet fel, a színpad „deszkáin” egy játékosan megkomponált installációt, a megszokott szemmagasságban pedig grafikákat, kisebb szobrokat tekinthet meg.
A kiállítás január 23-ig tekinthető meg.