Csökkennek az intézmények energiaszámlái

Írta:  2012.02.01.
Három iskolát újít fel hamarosan az önkormányzat pályázaton nyert pénzen. Az átalakítások után az intézmények rengeteget spórolhatnak az energiaszámlán.
Az energia ésszerű és hatékony felhasználására napjainkban egyre nagyobb az igény és a törekvés. A már meglévő, régebbi konstrukciójú épületek megfelelő szigetelésével, a nyílászárók cseréjével, szigetelésével tetemes mennyiségű energia takarítható meg.

Energetikai korszerűsítés

– Az önkormányzat a KEOP-5.3.0/A/09 Épületenergetikai fejlesztések címen benyújtott pályázaton a Darus Utcai Általános és Magyar-német Két Tannyelvű Iskola, a Kandó Téri Általános Iskola, valamint a Karinthy Frigyes Gimnázium nyert támogatást – mondta Hunyadi István városigazgató. – A projekt során az élettartamot növelő korszerűsítő beruházással komfortosabb, az üzemeltetési költségek mérséklésével fenntarthatóbb intézmény jön létre, ami további évtizedekig biztosítja a kerület fiataljainak a színvonalas iskolai szolgáltatásokhoz való hozzáférését. Az energetikai korszerűsítése című projekt elszámolható költségeit a Kohéziós Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában finanszírozzák.

A Darusban már zajlik


A Darusban a fűtésrendszer is korszerűbb lesz
A Darus utcai iskola munkálatai decemberben kezdődtek el, s várhatóan április elején fejeződnek be.
A fa nyílászárók egy részét már 2007-ben kicserélték műanyag nyílászárókra, a többi helyett – a pályázat keretében – nagy hőszigetelésű nyílászárókat építenek be, ami magában foglalja az épületben található függönyfalak cseréjét is. Az épületet mintegy 2000 négyzetméteres külső homlokzatszigeteléssel, valamint 1500 négyzetméteres lapostető-vízszigeteléssel, lépésálló hőszigeteléssel látják el. A fűtésrendszert korszerűsítik, aminek során a radiátorokat is lecserélik. A projekt összköltsége 204 456 394 forint. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 64,28 százaléka, de legfeljebb 131 416 392 forint, a saját forrás 73 040 002 forint (35,72 százalék).
A Kandó téri iskolát érintő kivitelezési munkákkal kapcsolatos szerződéseket aláírták, a kivitelezés befejezése augusztus közepére várható. A pályázat keretében a teljes homlokzatot és a lapostetőt utólagos hőszigeteléssel látják el, valamint a teljes fűtési rendszert korszerűsítik. Az épület energiaveszteségének további csökkentése érdekében az elmúlt években beépített nyílászárókban is kicserélik az üveget.
A projekt összköltsége 187 888 832 forint. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 56,91 százaléka, de legfeljebb 106 927 533 forint, a saját forrás 80 961 299 forint (43,09 százalék).

Áprilisra elkészül 

 


A Karinthy gimnáziumban már 2010-ben elkezdték a munkálatokat, s várhatóan április közepére fejezik

A Karinthyban is modernizálnak
be azokat. Az épületben az eredeti nyílászárókat korszerűre cserélik, valamint a kazánházban fűtéskorszerűsítést végeznek. Ennek során korszerű gázkazánokat kap az iskola.
A projekt megvalósításának összköltsége 203 322 009 forint. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 75 százaléka, de legfeljebb 152 491 506 forint, a saját forrás 50 830 503 forint (25 százalék).