Az egyik a szereken vitézkedik, a másik meg üt

Írta:  Róth Ferenc 2016.01.22.

Ezúttal újabb két talentummal, a karatézó Szántai Lucával és a tornász Csorvási Somával ismerkedhetnek meg.

Szántai Luca szinte egy időben tanulta meg a betűvetést és a karate alapjait. A Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola tanulója hét éve, hétévesen kezdett el karatézni az I.C. Tatami SE-ben. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően ma már az ország egyik legtehetségesebb karatékája.

luca
Mint mondja, nincs sok szabad ideje, mert a heti öt edzés, a táborok és a versenyek kötik le az idejét. Ezt azonban nem bánja, mert „az életemet jelentik az edzések.”


Fontos a siker


Az édesanya szerint Luca „titka” az, hogy jókedvű, pozitív személyiségű, okos és intelligens lány. A tanulmányi eredményei kiválók, és még arra is jut ideje, hogy nyelviskolába járjon, angolt tanuljon. Szántai Luca magabiztos, önbizalommal teli, tudja, mit akar. Tizennégy évesen olyan céltudatos, hogy azt sok felnőtt is megirigyelhetné.
Nagyon fontos számára a siker, amibe már bele is kóstolt, hiszen több nemzetközi versenyen is szépen szerepelt.


Eb-re tízévesen!


Nézzük, mit tud Luca a küzdőtéren... Már az első versenyévében magyar bajnoki ezüstérmes lett a saját stílusában, a wado-karatéban megrendezett háromfordulós országos bajnokságon.
Azóta már többszörös aranyérmes az egyéni és a csapatversenyekben, illetve az összes karatestílust felvonultató WKF magyar bajnokságon.
2011-ben nemzetközi versenyen is bemutathatta a tudását, egy évvel később pedig lehetőséget kapott arra, hogy a magyar wadokai-válogatott legfiatalabb tagjaként – 10 évesen! – hazánkat képviselje az Európa-bajnokságon, ahol rögvest az 5. lett a kumite (küzdelem) kategóriában.
Azóta minden évben Eb-szereplő, s ha már ott van, dobogóra is áll. Háromszoros Európa-bajnok, ezenkívül két ezüst- és két bronzérem tulajdonosa.

152 érem


Luca örömmel meséli, hogy a tavalyi luxemburgi wadokai-Eb-n megvédte kumite-aranyát, s csapatkatában is aranyérmes lett. Így ő a wadokai-válogatott legeredményesebb versenyzője.
Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy az eddigi karrierje során 152 érmet – 78 aranyat, 30 ezüstöt és 44 bronzot – nyert, s 55 kupa boldog tulajdonosa.
Büszke lehet rá az edzője, Geburth Ágnes, akárcsak a Székely Budo Sport, amely felszereléssel támogatja a lány minél jobb szereplését. Az önkormányzat az Európa-bajnokságokra történő kiutazását segíti.


Soma-aranyak


Amíg Luca a „pofonokat osztogatja”, addig Csorvási Soma a szerek világában, a tornasportban merül el, nem is akárhogyan, nagyon is eredményesen.

soma
A legutóbbi aranya még annyira friss, hogy az első számú szurkolója, a sikereiért mindent megtevő édesapja még ma is nagy örömmel meséli, hogy a tavalyi korosztályos ob-n Somát senki nem tudta legyőzni az egyéni összetettben. Ezen túl magyar bajnok lett két szeren is, a nyújtón és a korláton, ami jelzi: valamennyivel nagyon jó barátságban van, legalábbis majdnem valamennyivel...


Irány a TF!


A gyűrű ugyanis nem tartozik a kedvencei közé. Valójában rejtély, hogy miért nem, hiszen ő volt az első az 1998-asok között, aki, ahogy mondani szokták, „megfogta a keresztet”, vagyis meg tudta csinálni a keresztfüggést, ami nem akármi.
A Csorvási család 23 éve él a kerületben, Soma már itt látta meg a napvilágot. Júniusig még a kedvenc iskolájában, a Telepy Károly Testnevelési Általános Iskolában és Gimnáziumban tanul, itt készül az érettségire. Amint az édesapa elárulja, aztán a Testnevelési Egyetemen próbál szerencsét, hogy még nagyobb fejest ugorjon a sport világába. Feltételezhető, hogy a sikeres felvételi után megfejeli azt a heti 12 edzést, amit jelenleg végez a Honvédban...


Kell a gitár is


A múlt nyarat bizonyára a legemlékezetesebbek között emlegeti Soma. Pályafutása első igazán nagy viadalán, a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az EYOF-on szerepelt a háromfős magyar csapat tagjaként.
A sikereit, mondja az apa, észrevette a kerület is, így aztán készséggel segítettek és segítenek neki. Az Iharos-alapítvány és az önkormányzat is mellette áll, amikor a versenyekre történő utaztatásáról van szó.
Az edzőjével, a Marosvásárhelyről érkezett Fazakas Csabával már évek óta dolgozik együtt, megértésben.
S hogy mit csinál Soma, ha véletlenül van egy szabad órája?
Előkapja a gitárját, és ő is hozzájárul az „összhangzattanhoz” a nagycsaládos Csorvásiéknál.