Harmonikus társbérlet

Írta:  Gönczöl András 2016.01.28.

Művészetbarát félhomály fogadta a Krúdy Gyula Irodalmi Kör vendégeit január 21-én a Zila Kávéházban.

Művészetbarát félhomály fogadta a Krúdy Gyula Irodalmi Kör vendégeit január 21-én a Zila Kávéházban. A meghívó Horváth Emese Csilla festőművész kiállításának megnyitójára és M. Jankó János költő Gyökerek című kötetének bemutatására invitált. És meglepetés is volt...

krudy1
Kanizsa József író, költő, a Magyar Kultúra Lovagja köszöntőjéből fény derült a meglepetésvendég kilétére Herceg Teréz festő személyében. Horváth Emese Csilla szavait idézve:
– Kiállításom vendégművésze barátom és festőtársam, aki egy technikákat bemutató képsorozattal kedveskedik nekünk.
A húszféle technikával készült képsorozat főszereplője egy vitamindús csipkebogyó volt. Jó barátokhoz illően Horváth Emese Csillát Herceg Teréz mutatta be:
– Több mint tíz évvel ezelőtt egy mandalafestő tanfolyamon találta magát, üvegre festette a belső látásából fakadó műveit. 2011-től Simon M. Veronika festőtanodájában tanult. Elvégezte az alapkurzusokat és az azokra ráépülő szakkurzusokat. 2015-ben vehette át a mesterdiplomáját. Folyamatosan tanuló amatőr festőnek vallja magát.

krudy2
Ezek után Emese vette át a szót:
– Nagyon szeretem a modern festőtechnikákat, így a festőkéssel, bankkártyával és ujjal történő festést. Az itt kiállított képeim nagy része is ily módon készült.
Az est másik vendégét, M. Jankó János költőt Kanizsa József kérdezte a kezdetekről.
– 1947-ben Nagyszakácsiban születtem, Somogy megyei legény vagyok. Az irodalom, a versek és a zene szeretetét a budapesti Szemere Bertalan Általános Iskolában szívtam magamba – kezdte a költő. – Különböző zenei műfajokban is kipróbáltam a tehetségemet. Ezzel magyarázható, hogy az Operaház gyermekkórusában eltöltött éveimet a Kentaur nevezetű beatzenekari karrier követte. Katonaéveim alatt, mint sokan mások, verseket írtam, majd jöttek a dolgos évek, család, munka, otthonteremtés.

krudy3
Nyugdíjas éveire új erőre kapott M. Jankó János versszeretete.
– 2009-ben ismertem meg Kanizsa Józsefet, akinek biztatására és segítségével alkottam. 2012-re beérett a munka gyümölcse, Kárpátok fohásza címmel megjelent első verseskötetem. És tessék, most itt vagyok a Krúdy irodalmi kör rendezvényén, ahol immár a második verseskötetemet, a Gyökerek címűt mutathatom be a kerület verseket kedvelő és értő közönségének.
A hangulatos irodalmi esten házigazdaként részt vett Ujvári Ferenc versmondó, Király Lajos író, műfordító, a Magyar Kultúra Lovagja, Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző és Kőhalmi Kristóf gitárművész is.