Legyél kerted szakértője!

Írta:  Csernai Mariann 2016.01.28.

Ismeretterjesztő előadások, beszélgetések és terménykóstolók – a pestszentimrei kertbarátok nemcsak tapasztalatot, hanem alkalomadtán gyümölcsöt is cserélnek.

A kertbarát közösségek kialakulása régi múltra tekint vissza hazánkban. Bár volt idő, amikor a technika ugrásszerű fejlődésével elfeledkeztünk a kertészkedés, a zöldség- és gyümölcstermesztés szépségeiről, az elmúlt években új lendületet kapott a saját kertben folytatott kisgazdálkodás és a közösségi kertészkedés. Ezek célja elsősorban a család ellátása jó minőségű termékekkel, valamint a jövedelempótlás a manapság divatos helyi piacokon való értékesítéssel. Napjainkban pedig bárkiből válhat ügyes kertész, hiszen az internet mellett számtalan klub, előadás segít az eligazodásban.

Rügyező barátságok

A kertkultúra iránt érdeklődő, az aktuális kertészeti újításokra és szemléletváltozásokra kíváncsi helyiek az imrei Kertbarátklub rendezvényein találkozhatnak kéthetente, szerda délutánonként a Pestszentimrei Közösségi Házban. Az ingyenes klubhoz bárki csatlakozhat – akár a fiatal, akár az idősebb korosztályhoz tartozik –, aki szeretne tagja lenni egy vidám kertbarát csapatnak. Bár az előadások kétségkívül szakmai jellegűek, az oldott hangulat és az egyéni történetek mindig kellemes légkört teremtenek.

Szakértőktől közérthetően

A szakértők által tartott ismeretterjesztő előadások témái általában az adott évszaknak megfelelő idénymunkákhoz, aktuális kertészeti teendőkhöz igazodnak, így míg ősszel a betakarításról és a fagyvédelemről volt szó, addig tavasszal a vegyszermentes növényvédelem vagy a metszési módok kapnak hangsúlyt. A résztvevők megismerhetik a modern kertészkedés fogásait, és a gyakorlatba azonnal átültethető elméleti tudást kapnak. Emellett népszerűek maguk a gyakorlati bemutatók és a kóstolók is.

kertbarat

A klub a tevékenységével hozzájárul egy olyan baráti közösség építéséhez, ahol egyre fontosabb szerepet kap az egészséges táplálkozás, amelynek elengedhetetlen feltétele a kiváló minőségű zöldség és gyümölcs. Ráadásul a legjobb, ha ezt a saját kiskertünkben termeljük meg, mert akkor biztosan tudjuk, mit fogyasztunk.