Minden igénylőnek jutott tüzelő a hidegben

Írta:  2012.02.24.
Február első és második hetében sikerült újabb nagy mennyiségű és jó minőségű téli tüzelőt osztani a rászorulóknak. Az önkormányzat 75 köbméter akácfát kapott ehhez az akcióhoz.
„Ígéret van arra, hogy a tél folyamán még kapunk tűzifát, így azoknak is tudunk majd adni, akiknek most nem jutott” – mondta még a karácsonyi tűzifaosztáskor a Városképnek Holové Zsolt György, a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal humánszolgáltatási irodájának vezetőhelyettese.
Az ígéretből valóság lett: február első és második hetében sikerült újabb nagy mennyiségű és jó minőségű téli tüzelőt osztani a rászorulóknak. Az önkormányzat 75 köbméter akácfát kapott ehhez az akcióhoz.
– A méteres farönköket a Városüzemeltető Kft. munkatársai feldarabolták, így a rászorulóknak otthon már csak aprítani kellett a tüzelőt – adott tájékoztatást az újabb akcióról Holové Zsolt György. – A cigány önkormányzattól, civil szervezetektől, szociális intézményektől, plébániáktól kapott, illetve a hozzánk és a területi önkormányzati képviselőkhöz befutott igényekből összeállított lista hosszú volt, de mindenkinek tudtunk tüzelőt adni, sőt voltak olyan családok, amelyek a második körben is kaptak segítséget.
Az önkormányzat a fa árához az államtól kapott támogatást, így a Pilisi Parkerdő Zrt. által biztosított tüzelőanyag ára köbméterenként 14 000 forint plusz áfa helyett csak 2000 forint plusz áfa volt. A hidegrekordokat döntögető idei tél miatt is fontos, hogy első osztályú tüzelőt kapjanak a nélkülözők. Ennek az akácfa tökéletesen megfelel, mert lassan ég el, és jó a parázsmegtartó képessége, így fűtésre kiváló.
A Városüzemeltető munkatársai több teherautóval hordták a fát a rászorulókhoz. Holové Zsolt György elmondta, hogy mintegy 25 köbméter fa van még raktáron, ami a tél végéig elég lesz, és amit folyamatosan osztanak szét. Ennek során továbbra is figyelnek arra, hogy minden érintettnek megfelelő mennyiségű és minőségű tűzifa, illetve gyújtósnak való faanyag jusson.