A leggyengébb is nyerő lehetett

Írta:  2012.02.25.
A kerületben hosszú éveken keresztül zajló visszás ügyek felülvizsgálatát végző elszámoltatási bizottság az elmúlt esztendő végén többek között a súlyos terhet jelentő kötvénykibocsátás ügyében is feljelentést tett. A 2010 decemberében megalakult bizottság tavaly összesen 30 ügyben kezdeményezett feljelentést, s a rendőrség milliárdos tételek ügyében nyomoz.
A korábbi önkormányzat a fejlesztések érdekében összesen 3 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, amit a Fidesz és a KDNP már akkor is erősen kritizált. Azóta kiderült, hogy az ügylet büntetőjogi kérdéseket is felvet.
– Az igazságügyi szakértői vélemény súlyos ellentmondásokra hívta fel a figyelmet – tájékoztatott Lévai István Zoltán alpolgármester, az elszámoltatási bizottság elnöke. – Azt már 2008 végén magunk is jeleztük, hogy ez a kerület súlyos eladósításához vezet. Azt is kifogásoltuk, hogy devizában történt a kötvénykibocsátás, hiszen akkor már látszott az árfolyamváltozásból eredő hatalmas kockázat. Az igazságügyi szakértő véleménye azonban már a hűtlen kezelés gyanúját veti fel. Az eddig megismert anyagok alapján ugyanis kifejezetten előnytelen volt az összeg egyharmadát biztosító bank kiválasztása, ami már magában is több mint 50 millió forintos kárt okozhatott a kerületnek.
A kötvénykibocsátás körülményei rendkívül szövevényesek, ám az már önmagában is elgondolkodtató, hogy az a bank, amelyik a legkedvezőtlenebb ajánlatot tette, végül mégis 1 milliárddal részesült a 3 milliárdos üzletből. Az ajánlat előnytelensége annyira szembeötlő volt, hogy első körben az akkori önkormányzat a képviselő-testületnek tett előterjesztésében nem is értékelte azt.
De nézzük meg, mit állapított meg a szakértő:
– Nincs információm arról, hogy a képviselő-testületet tájékoztatták-e a kötvénykibocsátás kockázatáról.
– Nem vették figyelembe a kötelező érvényű ajánlatokat, azoktól az önkormányzat önként elállt, amikor felhívta a bankokat, hogy nyilatkozzanak a kötelező érvényű ajánlat fenntartásáról.
– A kötelező érvényű ajánlatot tevő bankok módosító javaslatait nem értékelték, sőt be sem kérték a részletes ajánlatot, így nem tudhatták, hogy a módosító javaslat rosszabb vagy jobb lesz a Volksbank ajánlatánál.
– Nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy az előterjesztésben a polgármester részletezte-e, hogy miért és mennyivel volt rosszabb a Volksbank első ajánlata a többi bank ajánlatánál.

A kockázatot növelte, hogy a K&H Bank a 2 milliárd forint értékű svájci frankot is alig tudta összeszedni, mert a piacon nem volt svájcifrank-kínálat, ami az árfolyam jelentős emelkedését vetítette előre. A problémát a bankok jelezték az önkormányzatnak, s erről a képviselő-testületet is tájékoztatták. A kötelező érvényű ajánlatot tevő pénzintézetek módosító javaslatait csak az egyik bank esetében értékelték, sőt a többiek részletes ajánlatát be sem kérték, így nem tudhatták, hogy a módosító javaslatok rosszabbak vagy jobbak a Volksbank ajánlatánál. A többi pénzintézet is felajánlotta, hogy személyes prezentációt tart a képviselőknek, de a rendelkezésre álló iratok szerint ez nem történt meg.
– A legfeltűnőbb az, hogy míg a többi bank 0 vagy maximum 5 millió forintos közvetítői díjat számított a kötvénykibocsátás fejében, addig a Volksbank 60 milliósat, ennek ellenére az ő ajánlatát preferálták a döntéskor – tette hozzá Lévai István Zoltán.

www.bp18.hu/admin/index.php
www.bp18.hu/admin/index.php
www.bp18.hu/admin/index.php
www.bp18.hu/admin/index.php

A bizottság mérlege

Az elszámoltatási bizottság a november 15-i ülésén 8 újabb feljelentésről döntött, így tavaly összesen 30 ügyben született feljelentés. A vizsgált tételek összege több milliárd forint, míg a kerületet több százmilliós kár érhette.

A legutóbbi feljelentések

– A Csontváry utcai társasház homlokzatfelújítása kapcsán felmerült szabálytalanságok hűtlen kezelést vetnek fel.
– A Vörösmarty iskola felújításánál felmerült szabálytalanságok a hűtlen kezelés mellett sikkasztás gyanúját is felvetik.
– A Dráva utcai felújítás esetében ugyancsak szabálytalanságokat találtak, amelyek a hűtlen kezelésen kívül más bűncselekmények gyanújára is utalnak.
– A GESZ-nél villanyszerelési munkákkal kapcsolatban vetődik fel a hűtlen kezelés gyanúja.
– Irodák és raktárhelyiségek villanyszerelési és festési munkáival kapcsolatban a hűtlen kezelés mellett sikkasztás gyanújában született feljelentés.
– A Vagyon18 Zrt-nél 2009-ben végzett selejtezés szabálytalanságai magánokirat-hamisításra utalnak.
– A Parkváros 18 TV-vel kapcsolatos beszerzéseknél a hűtlen kezelés gyanúja vetődik fel.
– Az önkormányzat 2008–2009-ben végrehajtott kötvénykibocsátása a hűtlen kezelés gyanúját veti fel.