Jól vizsgáztak az új vízelvezetők

Írta:  Puskás Attila 2016.02.03.

 A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt munkatársai tavaly 2150 folyóméter burkolt vízelvezetőt építettek.

 

Az esővíz összegyűjtése és szakszerű elvezetése valamennyi település számára elsődleges feladat. Így van ez Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is. A fővárosi projekt keretében megvalósuló csatornázás sok helyen segített a probléma megoldásában, de számos feladat hárult a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-re is. A cég munkatársai tavaly 2150 folyóméter burkolt vízelvezetőt építettek.
A januári esős napok hamar próbára tették az új árkokat és szikkasztókutakat, de amint azt Lepsényi Tibor, a Városgazda Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának vezetője elmondta, különösebb baj nélkül sikerült átvészelni a csapadékos napokat.

csap
– Katasztrofális állapotról sehol sem beszélhetünk, az elkészült vízelevezető rendszer jelentős részben úgy működik, ahogyan kell. Apróbb kellemetlenségek adódtak, mert volt olyan utca, ahol a szakszerű kiépítés ellenére is utat talált magának a víz. A Kölcsey utcáról van szó, ahol nem lehetett árkot létesíteni, mert szűk a hely a járda és az úttest között. Itt a kapuk alatt befolyt a járdára felgyűlt víz, de ezt a problémát hamarosan megoldjuk a megépített szikkasztóba vezetett folyóka segítségével.
A csapadékvíz elvezetésének megoldását kiemelt feladatként kezeli az önkormányzat. Az esővíz okozta károk megelőzése szikkasztókutak telepítésével, szikkasztóárkok kiépítésével, burkolásával, az átereszek tisztításával vagy kialakításával, illetve úgynevezett K-szegély építésével lehetséges.
Szinte nincs a kerületnek olyan pontja, ahol ne dolgoztak volna a Városgazda munkatársai a csapadékvíz-elvezetés javításán. Az árokásás és -burkolás mellett tavaly 51 szikkasztókutat építettek, az idei tervekben nagyrészt a meglévő és az újonnan épülő árkok burkolása szerepel.
– Folytatódik a földárok-építési programunk, és várhatóan 30-40 új szikkasztókút is elkészül. Az esővíz szempontjából van még egy-két kritikus hely, de dolgozunk a megoldáson. Ebben az évben megépül a Kaszás utcai záportározó, és a Flór Ferenc utcai tározó ürítéséhez szükséges két nagy teljesítményű szivattyút is telepítjük. Az önkormányzat tavaly 60 millió forintot adott a vízelvezetés javítására, kiépítésére, és az idén csaknem ugyanekkora összegre számíthatunk.
Az önkormányzat továbbra is várja a lakossági bejelentéseket. Ha tudnak olyan helyszínről, ahol a csapadékvíz gondot okoz, jelezzék.