Néptáncolni jó!

Írta:  Csernai Mariann 2016.02.05.

Vizsgaelőadáson adnak számot a tánctudásukról félévente a Tébláb Művészeti Iskola táncosai.

Vizsgaelőadáson adnak számot a tánctudásukról félévente a Tébláb Művészeti Iskola táncosai. A bemutatók a magyar néptánc és népi kultúra sokszínűségét illusztrálják.
A néptáncoktatás lehetőséget nyújt a gyermekek zenei és mozgáskultúrájának sokirányú gazdagítására, fizikai állóképességük, ügyességük, hallásuk, tér- és ritmusérzékük fejlesztésére. Magabiztosságra, határozottságra, érzelmi nyitottságra neveli őket, és kibontakoztatja a kreativitásukat, az improvizációs képességüket.

t1
Ehhez az oktatói munkához járul hozzá a Tébláb Művészeti Iskola, amely immár 25 éve osztja meg a kerületiekkel a néptánc és a hagyományok szeretetét. Táncosai a tudásukról félévente Kőbányán és a kerületben egy vizsgaelőadás keretében adnak számot. Míg a kőbányaiak már túl vannak a mostani vizsgán, addig a lőrinci csoportok február 13-án tartanak bemutatót, amelynek helyszínéül második alkalommal szolgál a Lőrinci Sportcsarnok, vagyis új nevén a Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrum.

– Az elmúlt években gyorsan kinőttük a Rózsa Művelődési Ház falait, hiszen első osztályosoktól a szülőkig több száz táncos mutatja be ilyenkor a tudását. Bár a vizsgaelőadáson a gyermekeket nem jegyekkel értékeljük, mégis fontos állomása ez az elmúlt félévi munkának, hiszen ilyenkor mi és a szülők is képet kaphatunk arról, hogy mennyit fejlődött a gyerekek mozgása, tánc- és énektudása az elmúlt időszakban – mondta Gorácz József, a művészeti iskola igazgatója a kőbányai vizsga után, ahol közel 100 gyermek lépett fel.
Eközben a szülők úgy nyilatkoztak: jó látni, hogy a gyermekek milyen örömmel, odafigyeléssel és lelkesedéssel táncolnak olyan pedagógusok irányításával, akik maguk is bemutatják a tehetségüket a közönségnek.