A város és a vidék sorsa közös

Írta:  P.A. 2016.02.10.

Ángyán József agrármérnök, egyetemi tanár, korábbi államtitkár volt a Jobbik kerületi szervezetlének vendége.

Nemcsak a vidék problémájának tartja, hanem az egész nemzetet érintő fenyegetésnek tekinti Ángyán József a jelenlegi kormányzat földügyi politikáját. A 2010 és 2012 között a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkáraként tevékenykedő agrármérnök, egyetemi tanár a Jobbik XVIII. kerületi szervezete Nemzeti estek programsorozata keretében beszélt február 5-én a magyar mezőgazdaság helyzetéről.

jpobbik
– Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, ami ma Magyarországon földügyekben történik. Az állami földek eladásával a dél-amerikai útra léptünk, ahol bőven látni példát arra, hogy mi történik, ha a tőkeérdekek átgázolnak az emberi értékeken – mutatott rá Ángyán József.
Az egykori államtitkár példákkal illusztrálta, hogy miként kerül ma a magyar termőföld egyes érdekcsoportokhoz, hogyan szerezhetnek mezőgazdasággal nem foglalkozó magánszemélyek hatalmas földbirtokokat.
– A nyugat-európai földáraknak a tizedéért lehet földhöz jutni, de a gazdálkodó családoknak még ez az ár is magas. Akiknek van pénzük, azok viszont az agrártámogatás révén akkor is megélhetnek a földből, ha nem művelik azt meg – tette hozzá a szakember, aki úgy véli, hogy a város és a vidék közös sorson osztozik. – A vidék gerince a mezőgazdaság. Minden közösség, amely a történelem során működőképes volt, és életben akart maradni, belülről kifelé szervezte az életét. Először önmagának, majd a közeli városnak termelt, és a fennmaradó fölösleget vitték külföldre. Ma mindez fordítva történik, ami értelmetlen annak ismeretében, hogy ma egy város 40 kilométeres körzetében az alapélelmiszerek 80 százaléka előállítható.
A földeladások kapcsán Ángyán József azt is elmondta, hogy ha a gazdálkodók bajba kerülnek, akkor a mezőgazdaság is veszélybe sodródik.
– Ha Magyarország mező- és erdőgazdálkodás által érintett földjeit nem tudjuk megőrizni, akkor élelmiszert sem tudunk majd megfelelő módon előállítani. Egy nemzet biztonsága az élelmiszer- és élelmezésbiztonságtól is függ. Meg kell akadályozni, hogy a még meglévő állami földeket eladják. Ezeket aztán tartós bérletbe lehetne adni azoknak, akik termelnek. El kell indítani a demográfiai és a szociális földprogramot. Fiatal pároknak adni a földet, akik vállalják, hogy letelepednek, gazdálkodnak és két-három gyermeket fel is nevelnek – kínált megoldásokat is az agrárszakember.