Világhírű professzorok műtöttek a Dél-pesti kórházban

Írta:  Puskás Attila 2016.02.11.

Külföldi szaktekintélyek mutatták be a legkorszerűbb technológiát a Dél-pesti kórház urológiai konferenciáján.

 Hetedik alkalommal rendezték meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban azt az urológiai konferenciát és műtétsorozatot, amelynek keretében a hazai orvosok külföldi szaktekintélyek segítségével ismerhetik meg a legkorszerűbb beavatkozási technikákat. A Minimálinvazív eljárások az urológiában elnevezésű háromnapos szakmai találkozón csúcstechnológiát képviselő háromdimenziós laparoszkópos sebészeti beavatkozást végeztek el több betegen.
A január 28. és 30. között megrendezett orvoskonferencián kilenc ország vezető urológiai sebészei tartottak előadást, és operáltak magyar kollégáikkal együtt. A Magyarországon elsőként a Dél-pesti kórházban üzembe helyezett HybridKnife nevű háromdimenziós laparoszkópos torony – és két hasonló eszköz – segítségével egy időben három műtőben végrehajtott operációkat nyolc monitoron lehetett követni élő adásban, audiokommentárral.
Az ezzel a modern eszközzel végzett beavatkozások speciális szaktudást, kiemelkedő szakmai gyakorlatot és csapatmunkát igényelnek.

urol
Az előadás-sorozaton nyolc külföldi szakember adta át a tudását a magyar urológusoknak. Szó volt többek között a daganatos betegségek újfajta terápiás kezeléséről, a hólyagrák új típusú kezeléséről. A műtétek között több prosztataeltávolítás is szerepelt, és végeztek sérvháló-beültetést is. Ugyanitt értékelték a szakorvosjelöltek laparoszkópos készségfelmérésének eredményeit is.
Az első minimálinvazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülést 2009-ben rendezte a kórház urológiai osztály, dr. Tenke Péter professzor vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors ütemű fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára, és a meghívott professzorok egyre komolyabb operációkat tudnak nagy biztonsággal bemutatni.
A háromnapos műtétsorozatot követően február 1-jén a Dél-pesti kórház adott otthont egy másik jelentős eseménynek is. Az országos sebészeti továbbképzésen részt vevők csúcstechnológiát képviselő, nagy felbontású élő műtői közvetítés segítségével ismerkedhettek meg az új laparoszkópos lágyéksérv-sebészeti beavatkozásokkal, amelyeket neves magyar szakorvosok végeztek.