Billen a mérleg: pozitív a költségvetés

Írta:  2012.03.12.
Többlettel számol a 2012-es költségvetésben az önkormányzat. Hosszú idő óta ez lesz az első év, amikor a bevételek meghaladhatják a kiadásokat. Hogy mindez nem túlzott reménykedés, arra a 2011-es év költségvetésének sikere lehet a garancia.

Lévai István Zoltán
− A 2011-es költségvetés a bizonyíték arra, hogy lehet másképpen gazdálkodni, mint eddig. Vissza kellett fognunk a kiadásokat, viszont ennek köszönhetően megállt a kerület eladósodása. Sikerült lefaragni a felhalmozódott nagy összegű tartozásból, és nem vettünk fel újabb indokolatlan hiteleket. Nem nyúltunk hozzá például ahhoz az 500 milliós hitelkerethez sem, amelyet biztonsági tartalékként állítottunk be. Mindez úgy sikerült, hogy a kasszába közben jóval kevesebb iparűzési adó folyt be, mint tavaly – mondta el Lévai István Zoltán alpolgármester a március 8-i testületi ülésen a 2011-es költségvetési rendelet módosításának és az idei költségvetés megalkotásának vitájában.
Ami a számokat illeti: a rövidlejáratú hitelállomány, amely az elmúlt években felhalmozódott, 4,5 milliárd forint volt, amelyet az elmúlt évben sikerült 450 millió forinttal csökkenteni. Az idei évben – a Gulner utcai iskola tornatermének beruházásához kapcsolódóan – mintegy 17 millió forint a hosszútávú hitel-visszafizetési kötelezettség. Az idei esetleges likviditási problémák kezelésére egy banki szerződésnek köszönhetően 2 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre.

Civilek, egyházak

A költségvetéshez kapcsolódóan módosította a képviselő-testület a kerületi egyházak, felekezetek, vallási közösségek támogatásának rendjéről szóló korábbi rendeletét. Ennek oka, hogy az Országgyűlés 2011 végén új egyházi törvényt alkotott, ebben pontosan rögzítette a Magyarországon működő vallási közösségek jogállását. A mostani önkormányzati rendeletmódosítás nem más, mint a törvény és a helyi rendelkezés harmonizálása. A kerületben számos vallási közösség működik, az új rendelet biztosítja, hogy a támogatások azokhoz jussanak el, akik a legfontosabb munkát végzik a kerület lakosságának közösségéért.
Ugyanez az oka és ugyanezt a célt szolgálja a helyi civil szervezetek támogatásáról szóló korábbi rendelkezés módosítása is.

Egészségügy


Jut pénz az egészségügy támogatására
Döntött a testület arról is, hogy miképpen járul hozzá a kerület az egészségügyi ellátás finanszírozásához. Az önkormányzat eddig is támogatta a háziorvosi rendelés rezsiköltségeit: a távhőét, az elektromos energiáét, a gázét, a szennyvízszippantásét, a takarításét és a szemétszállításét. A kerületi egészségügyi ellátást koordináló kiemelten közhasznú nonporfit kft azonban jelezte, hogy több olyan egyéb rezsiköltség merül fel, amelyet saját finanszírozásban nem tud fizetni, ráadásul az eddig támogatott költségek 5 százalékos emelkedése is várható idén. Ezért az önkormányzat a támogatás összegét megemelte.
Pénzügyi felelősséget vállal az önkormányzat a gyermekorvosi ellátásért is. Ezt évek óta a Heim Pál Gyermekkórház végzi a kerületben feladat-átadási szerződés keretében, kifogástalanul. Azonban az OEP által nyújtott támogatás már nem tudja fedezni az ellátás teljes költségét, ezért az önkormányzat is beszáll a finanszírozásba.
Az egészségügy témakörébe tartozik a Human Papilloma vírus elleni oltás támogatása. A testület döntése értelmében ezt az oltást a 7. osztályba járó, állandó kerületi lakcímmel rendelkező leány gyerekek ingyenesen kaphatják meg, az ugyancsak kerületi nők 45 éves korig kedvezményesen.

Krepuska-telep


Csabafi Róbert
Szoros értelemben nem kapcsolódik a költségvetés elfogadásához, de fontos hír, különösen a pestszentimreieknek, hogy a testület döntése értelmében egy újabb 'telep' elnevezéssel gazdagodik a kerület. A Dr Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság már korábban javasolta, hogy az alacskai út-névtelen utca-Határ út-Nemes utca határolta terület kapja meg a Krepsuka-telep elnevezést. A felvetés jogos, hiszen a kiváló tudós, Krepusga Géza sokat tett e vidék hírnevének öregbítéséért: országos hírű tudományos munkásságával is, és azzal is, hogy hatalmas kísérleti szőlészetet és présházat működtetett a területen. Pándy Tamás, a javaslatot támogató Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat (PVÖ) alelnöke és Csabafi Róbert képviselő, a PVÖ elnöke fontosnak tartotta tisztázni, hogy a megjelölt területnek eddig nem volt neve. Tehát – a korábban elterjedt téves hírekkel ellentétben – nem az Almáskert kapna új nevet, hiszen az nem része a területnek. Az sem igaz, hogy az Alacskai úti lakótelepet neveznék át. A lakótelep megőrizné a nevét, hiszen az csak egy kisebb része a most elnevezett nagyobb földrajzi egységnek, a Krepsuka-telepnek.