Angyalok a város felett

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.21.

Országos rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetését tartották február 17-én a Kondor Béla Általános Iskolában.

Kondor Béla festő, grafikus, költő tiszteletére harmadik alkalommal hirdetett országos rajzversenyt az önkormányzat és a Kondor iskola. A művész születésének 85. évfordulója előtt tisztelgő pályázat az Angyalok a város felett címet kapta. 132 településről 4215 alkotás érkezett be, s ezúttal az országhatárainkon túlról (a horvátországi Csáktornyáról) is küldtek be pályaművet.

r1
Az alkotásokat neves zsűri bírálta el. Az elnöke Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója volt, a tagjai Szalay József Apáczai Csere János-díjas művésztanár, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének elnöke és Varga Ferenc médiaművész.
A száz legsikeresebb pályamunkából állandó kiállítás nyílik az intézményben. Az eredményhirdetés előtt a Kondor iskola diákjai műsorral kedveskedtek a vendégeknek, akik között ott volt a művész húga, Kondor Mária, valamint Kucsák László országgyűlési képviselő és Galgóczy Zoltán alpolgármester is.
Az ünnepségen Vida Béla, az iskola igazgatója mondott köszöntőt:
– Úgy gondolom, hogy a pályázat elérte a célját, mert a diákok megismerték Kondor Béla munkásságát. Az angyalok gyermeki megfogalmazásban különféleképpen jelennek meg a képeken. A beadott pályamunkákon érezhető az örömteli alkotói láz, a gyermeki látásmód tisztasága és szépsége.

r2
Berczky Loránd elmesélte, hogy olyan sok rajz érkezett a pályázatra, hogy azok beterítették a tornaterem padlóját. A rajzokat két szempont szerint osztályozták: az első a kézügyesség volt, a második az alkotás szellemisége.
– Tiszta szívvel, a gyerekek munkáinak nagyszerűsége iránti tisztelettel válogattunk a munkák között, hogy a legszebb művek kerüljenek a kiállításra – tette hozzá.
A zsűri elnökének beszédét követően Galgóczy Zoltán, valamint az Apáczai Kiadó képviseletében Esztergályos Jenő és Esztergályos Jenőné átadta a különdíjakat és az okleveleket a diákoknak és felkészítő tanáraiknak. Az első három helyezettnek és a pedagógusaiknak Kucsák László nyújtotta át a díjakat.