Mester és tanítványa

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.02.25.

Kondor Béla születésének 85. évfordulója tiszteletére emlékkiállítás nyílt február 17-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

Kondor Béla (1931–1972), a modern magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alakja Pestszentlőrincen született. Itt járt iskolába, a mai Bókay Árpád Általános Iskola elődjébe.
A művész születésének 85. évfordulója tiszteletére Mester és tanítványa címmel rendezett kiállításon id. Koffán Károly, a jeles festőművész, grafikus (1909–1985) hagyatékából és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből láthatnak ízelítőt az érdeklődők. A megnyitón ifj. Koffán Károly visszaemlékezett édesapjára és kedves tanítványára, Kondor Bélára.

kon1
Kondor a képzőművészet mellett többek között a fényképezésben és a versírásban is jeleskedett. Első kötetébe, a Boldogságtöredék címűbe ő maga válogatta a verseit. Költeményeinek második gyűjteménye a halála után jelent meg, Jelet hagyni címmel. Összegyűjtött verseinek kötete, az Angyal a város felett szintén posztumusz látott napvilágot 1987-ben.
A tragikus sorsú zseni Bécsi utcai műtermében hunyt el 1972. december 12-én.

kon2
A Havanna-lakótelepen általános iskola, közösségi ház és sétány viseli a nevét.
Kondor Béla kétszer kapott Munkácsy-díjat (1966, 1971), majd 1990-ben Kossuth-díjjal értékelték az életművét. 1992-ben a XVIII. kerület díszpolgárává választották.
A március 6-ig látható kiállítás megnyitóján Császár Bíró Lilla üdvözlő szavait követően Kucsák László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A kiállítást Nagy T. Katalin művészettörténész nyitotta meg, a kurátor Szabó Zsófia művészettörténész és Huller Ágoston képzőművész volt. Orgován-Tóth Fruzsina zongorán működött közre.