Egyetemi gyakorlóóvoda lesz a Szivárvány ovi

Írta:  Puskás Attila 2016.03.06.

Szeptembertől az ELTE gyakorlóóvodájaként működik a Szivárvány óvoda.

Szeptembertől az ELTE gyakorlóóvodájaként működik a Szivárvány óvoda. A Lakatos-lakótelepen lévő, családias hangulatú intézményben 12 óvodapedagógus hallgató tölti majd szakmai gyakorlatát a hároméves képzés hat féléve során.
Amint azt Horváthné Kapocsi Anikó óvodavezető elmondta, alkalmanként már az elmúlt években is megkeresték az intézményt egyetemi hallgatók szakmai gyakorlat céljából, de szervezetten eddig erre nem volt példa.

sziv
– Ezek a hallgatók a jó hírünket vitték, és az egyetem vezetősége úgy döntött, megkeresi intézményünket egy szorosabb együttműködés érdekében. A megállapodás létrejöttében sokat segített az önkormányzat. A kerület vezetése rendkívül pozitívan állt hozzá az ügyhöz, és a képviselő-testületi ülésen már jóval a szavazás előtt éreztük, hogy nem lesz akadálya az egyetemmel való együttműködésnek – fogalmazott az óvodavezető.


A légkör számít


A megállapodás értelmében a szakmai gyakorlat során a 12 hallgató a gyakorlatvezető pedagógus irányításával vesz részt az óvoda életében. A gyerekekkel való foglalkozás, játékok levezetése mellett megismerkedhetnek az intézmény működésével, az egyéb napi teendőkkel is.
– Nem számítunk nagy óvodának. Öt csoportban összesen 128 férőhelyünk van, jelenleg majdnem teljes a létszám, de a korábbi gyakornokok visszajelzéseiből is kiderült, hogy nem az óvoda mérete, hanem a légkör, a gyerekekkel való foglalkozás minősége számít. Ez fogta meg őket is, és ennek köszönhetjük az ELTE felkérését – tette hozzá Horváthné Kapocsi Anikó.


A folytatásban bízva


Egyetemi gyakorlóóvodaként akár úttörő szerepet is betölthet a kerületben a Szivárvány. Ebben az igazgatónőn kívül Galgóczy Zoltán alpolgármester is bízik.
– Nagyon örültünk, amikor megkerestek minket az óvodából, és szívesen vettünk részt a megállapodás előkészítésében. Büszkeséggel tölti el az önkormányzatot és személyesen engem is, hogy lesz egy egyetemi gyakorlóóvoda a kerületben, mert ez nemcsak az intézmény szakmai elismertségét növeli, hanem Pestszentlőrinc-Pestszentimrére is jó fényt vet. A közös munka példaértékű lehet. A kerületben számos kitűnő óvoda található, és remélem, hogy a későbbiek során ezekben is készülhetnek erre a szép és felelősségteljes hivatásra a leendő óvodapedagógusok.