Ülésezett a diákparlament

Írta:  Puskás Attila 2016.03.06.

A kerületi diákparlament idei ülésén évek óta visszatérő témaként több kérdés is elhangzott az iskolák energetikai korszerűsítésének lehetőségeiről.

A kerületi diákparlament idei, március 1-jei ülésén évek óta visszatérő témaként több kérdés is elhangzott az iskolák energetikai korszerűsítésének lehetőségeiről, az iskolai menzán az ételek minőségének további javításáról, de az iskolán kívüli szórakozási lehetőségek bővítéséről, a kötelező közösségi szolgálat és a nyári szakmai gyakorlat idejének egyeztetési nehézségeiről is szó volt a Kondor Béla Közösségi Házban.

diak
Utóbbiakról Szántó Péter Gábor, a Pogány Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium tanulója felszólalásában elmondta, hogy diáktársaival együtt úgy érzi, a középiskolások számára előírt kötelező 50 órás közösségi szolgálat és a szakiskolában nyaranta eltöltendő 2-3-4 hetes szakmai gyakorlat együttesen a szabadidő jelentős részét elveszi.
– Azt is szeretnénk kérni, hogy a közösségi szolgálat elvégzésére több helyi lehetőség legyen, akár a rendőrségnél vagy a tűzoltóságnál, vagy bármilyen közösségi feladatot ellátó szervnél – tette hozzá Szántó Péter Gábor.
A kerületben tavaly 1,5 milliárd forint értékű intézményi felújításra, energetikai korszerűsítésre nyílt lehetőség. Galgóczy Zoltán alpolgármester hangsúlyozta, hogy ezzel maximálisan élt is az önkormányzat, de amint a diákparlament ülésén felvetődött kérdésekből is kitűnt, bőven van még feladat ezen a téren.
– Tavaly hat iskola és hat óvoda korszerűsítését tudtuk elvégezni ebből a jelentős összegű támogatásból, de tudjuk, hogy nem dőlhetünk hátra, mert vannak még iskolák, ahol szükség van a felújításra. Az önkormányzat folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket is, hogy minél több anyagi forrást tudjon szerezni a további felújításokhoz – fogalmazott Galgóczy Zoltán, aki nemcsak a komoly kérdéseknek örült, hanem annak is, hogy a kerület iskolái nagy számban képviseltették magukat a tanácskozáson. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a diákok hallathassák a hangjukat, elmondhassák a véleményüket azokról a dolgokról, amik őket az iskolában napról napra közvetlenül érintik. Legyen szó a tananyagról, a menzáról vagy éppen, mint most is, a környezetükről, a komfortérzetükről, szükséges, hogy jelezhessék az önkormányzatnak mindazt, ami foglalkoztatja őket.
Ravasz Balázs, a közösségi ház művelődésszervezője, az önkormányzatnak a rendezvényt koordináló ifjúsági referense hozzátette: azért is fontos ez a fórum, mert a diákparlament segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a demokrácia folyamatával, intézményrendszerével.