Október virágai

Írta:  K.Gy. 2016.03.08.

Albumban is megjelennek hamarosan azok a rajzok, amelyeket általános és középiskolások készítettek az 1956-os forradalomra emlékezve.

Két díjat is elvitt a kecskeméti Zsigó Fanni. Az egyik az országos rajzverseny zsűrijének első díja volt, a másik Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatáé, amelyet Ughy Attila polgármester adott át február 22-én a Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában.
Hogy miért pont ott? A forradalom 60. évfordulójához közeledve az önkormányzat jelentős anyagi támogatásával adta közre az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége az Októberi tűzvirágok című kötetet, amely a hat évtizeddel ezelőtti eseményeknek emléket állító verseket gyűjtött egybe. E versekből válogathattak azok a fiatalok, akik a szövetség rajzpályázatán arra vállalkoztak, hogy képben jelenítik meg a szövegekben megidézett emlékeket, gondolatokat, érzéseket.

fanni
– A pályázat rendkívül jól sikerült. Hetvenkilenc pályamű érkezett az ország legkülönfélébb pontjairól – mondta a zsűri elnöke, dr. Sántha Gábor.
A rajzok február 22. óta láthatók az egyetemi könyvtárban, és a legjobbak közülük díjat nyertek. A három legjobbra külön szavazott egy szakmai zsűri, amelynek az 1956-ban nemzetőrként szolgáló Gyulai Líviusz grafikusművész volt az elnöke, és külön a világszövetség vezetősége. Emellett az ötvenhatos, illetve más szervezetek különdíjakat ítéltek oda, köztük az eseménysorozatot mindvégig támogató XVIII. kerületi önkormányzat is.
A művek közül 12 nyomtatásban is megjelent egy rendkívüli naptár lapjain, amely a hagyományoktól eltérően 2016. márciustól 2017. februárig mutatja az esztendő napjait. Mint arról Sántha Gábor tájékoztatott, a szövetség hamarosan albumban adja közre a rajzpályázatra érkezett munkákat.
Az átadó ünnepségen Ughy Attila kíséretében részt vett Galgóczy Zoltán alpolgármester és Tóth Kálmán, a Fidesz kerületi frakcióvezetője is.