Tovább bővült az otthonteremtési támogatás!

Írta:  Városkép 2016.03.08.

Kedvezőbb feltételek saját lakásunk építéséhez és vásárlásához.

Megjelentek az új lakások építéséhez és vásárlásához, valamint a használt lakások vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló „CSOK-rendeletek”, amelyek még szélesebbé teszik azok körét, akik igénybe vehetik a támogatást.

csok
Nagy az érdeklődés Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt. Kucsák László, kerületünk országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, hogy a támogatásról szóló két új rendelet bevezetésének célja a családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése és nem utolsósorban a gazdaság élénkítése.
– Február elejétől számos olyan intézkedés lépett életbe, amelyek a családok életét nagymértékben megkönnyítik. Az úgynevezett CSOK-rendeletekkel a kormány célja az, hogy a családok az eddiginél is könnyebben és olcsóbban jussanak saját lakáshoz – mondta az országgyűlési képviselő lapunknak.
Fontos tudni, hogy amennyiben valaki már igényelte a támogatást, de a kérelmét még nem bírálták el, akkor, ha a rá vonatkozó feltételek kedvezőbbé váltak, az új rendelet szabályait kell alkalmazni. Ha viszont már elbírálták az igénylést, akkor a régi rendelkezéseket kell követni.

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igényelhető kedvezmény összege

 

- Egy gyermek esetén 600 ezer forint.
- Két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint.
- Három vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

A használt lakások vásárlásához igényelhető kedvezmény összege


- Egy gyermek esetén 600 ezer forint.
- Két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint.
- Három gyermek esetén 2 millió 200 ezer forint.
- Négy vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer forint.

 

A már hatályban lévő rendelet szerint a családi otthonteremtési kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak együttes igénylőként igényelhetik. A támogatási szerződés megkötésével az együttes igénylők mindketten támogatott személlyé válnak. A korábbi szabályozáshoz képest is kedvezőbb változások léptek hatályba az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető CSOK-ban. Ezek legfontosabbika: visszavonták azt a korlátozást, amely szerint az új lakásoknál a 10 milliós támogatás mellé felvehető 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitelt legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlan vásárlására vagy építésére lehet felvenni.

A rendelet még részletesebben határozza meg az új lakás fogalmát. Ennek értelmében az új lakásnak a 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószoba mellett főzőhelyiséget, fürdőhelyiséget és WC-t kell magában foglalnia, továbbá a villamosenergia-szolgáltatás is kikötés. Nem elvárás, hogy legyen közműves szennyvízelvezetés vagy ivóvíz-szolgáltatás a környéken, de a szennyvíztisztítást vagy -tárolást, illetve kúttal az ivóvíz-minőségű vízellátást meg kell oldani.

– Továbbra is igényelhetik a támogatást azok, akik már előzőleg részt vettek lakástámogatási („szocpol”) programban – hangsúlyozta Kucsák László. – Ebben az esetben egy kritériumnak kell megfelelni: a korábban kapott összeget le kell vonni az új támogatás összegéből. A kedvezményeket igénybe vevők a bentlakási követelményt az újonnan vett lakásban is teljesíthetik. Az azonban, aki a korábbi gyerekvállalásnak nem tett eleget, a teljesítésig nem kaphat CSOK-támogatást. A családi otthonteremtési kedvezményt ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni.

A módosított szabályoknak köszönhetően már nem kell amiatt aggódni, hogy miként vehetjük igénybe a támogatást, ha lakástulajdonunk van, hiszen az új lakásra felvett CSOK esetében mostantól nem kell megválni a meglévő lakástulajdontól. A használt lakásoknál azonban továbbra is számolni kell ezzel a feltétellel. A változások a számos könnyítés mellett szigorítást is tartalmaznak, ugyanis a CSOK-ot igénylőknek együttesen 100 százalékos tulajdonjoguk kell hogy legyen a frissen épített vagy vásárolt lakásban, harmadik személy tehát nem válhat tulajdonossá. A rendelet egy és két gyerek esetén is meghatározza a minimum-lakásméretet (házméretet). Eddig csak a háromgyerekes támogatásnál volt ilyen megkötés.

Az új kormányrendelet értelmében az állam a vissza nem térítendő támogatásra tekintettel az új lakásra 10 évre jelzálogjogot, annak biztosítására pedig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be, és erre az időszakra teljes körű érvényes lakásbiztosításnak kell fennállnia.

Az eddigi szabályozás értelmében házépítésnél a folyósítás a helyszíni szemle után történt, mostantól azonban lakásvásárlásnál is szükség lesz a bank helyszíni szemléjére. Ezért a pénzintézet akár díjat is felszámolhat. Fontos kiemelni a rendelet arra vonatkozó részét, hogy ha bontott alapanyagokból építkezünk, akkor a számlakötelezettségünk 20 százalékkal csökken, és hogy mostantól lehetőség van külterületen vagy zárt telken is építkezni.
A 10 milliós támogatás eddig nem volt elérhető felsőoktatási intézményben tanulóknak, de az új rendelet alapján már hallgatók is kérhetik a kiemelt támogatást. A közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakás után CSOK-ot.

Milyen méretűnek kell lennie az ingatlannak?


- A lakásnak egy gyerek esetén legalább 40 négyzetméteresnek (családi ház: 70 m²).
- A lakásnak két gyerek esetén legalább 50 négyzetméteresnek (családi ház: 80 m²).
- A lakásnak három gyerek esetén legalább 60 négyzetméteresnek (családi ház: 90 m²).

 

Az új rendelet egyértelművé teszi, hogy a 10 milliós támogatásnál a gyerekvállalásra minden esetben 10 év áll rendelkezésre. Örökbefogadáskor a vállalt gyerekekre vonatkozó határidő két évvel kitolódik, folyamatban lévő terhesség esetén pedig a születésig meghosszabbodik a vállalás teljesítésére kapott határidő. Korábban több problémát okozott a szabályozásnak az a része, amely előírta, hogy a gyermekeknek 10 évig feltétlenül a szüleikkel kell lakniuk. Az új rendelet hatálybalépésével ez megváltozott, ugyanis a nagykorú, illetve a nagykorúvá váló gyermek elköltözhet a CSOK-os lakásból anélkül, hogy a támogatást vissza kellene fizetni.

A lakáseladásra is új szabályozás vonatkozik. A CSOK-kal vett lakást eddig szinte azonnal el lehetett adni, majd másik új lakásba vagy akár használt ingatlanba lehetett költözni. Új lakásba költözésnél továbbra sincs megkötés, használt lakásba költözéskor azonban ezt mostantól csupán öt év elteltével tehetjük meg.

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK-támogatást érintő legfontosabb változás az, hogy a lakás vételára – országos szinten egységesen – nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Továbbra is hatályban lévő követelmény, hogy az ingatlan vételára legfeljebb 20 százalékkal lehet magasabb a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél. Fontos megemlíteni, hogy a 350 ezer forintos négyzetméterár-maximum kikerült a szabályozás alól.
Az új rendeletben – gyerekszámtól függően – már csak a minimum-alapterületet határozzák meg. Ennek értelmében a lakás hasznos alapterületének egy gyermek esetén 40 négyzetmétert, két gyermek esetében 50 négyzetmétert, három gyermek esetén 60 négyzetmétert, négy vagy több gyermek esetében 70 négyzetmétert kell elérnie.