A szabadságharc múzsái

Írta:  Puskás Attila 2016.03.12.

A kerület több helyszínén zajlottak idén is a március 15-i megemlékezések.

Idén is közösen tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt Pestszentlőrincen és Pestszentimrén az önkormányzat, a társadalmi és a civil szervezetek képviselői és az itt élő polgárok. A március 11-én rendezett ünnepségsorozat a Kossuth téren kezdődött.
u1
A megemlékezést a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékeinek Tekints reánk, tekints szabadság! című műsora vezette be, majd Pelyach István történész beszédében elsősorban a nőknek a forradalom során betöltött szerepéről, néhányuk sorsának alakulásáról beszélt.


Szerelem és áldás


- Hogyan is befolyásolták az 1848. március 15-i események annak a négy hölgynek a sorsát, akik a forradalom szellemi atyjainak, Petőfi Sándornak, Jókai Mórnak, Vasvári Pálnak és barátjuknak, az ügyvéd, hírlapíró Bulyovszky Gyulának jelentettek sokat? – tette fel a kérdést megemlékezésben Pelyach István.
A történész kiemelte, hogy Jókai Mór későbbi feleségének, Laborfalvy Rózának, a kor ünnepelt színésznőjének, és Bulyovszky Lillának a forradalmat is túlélő szerelmet, és azt követően valóban boldog házasságot hozta meg a forradalmi események során kötött ismeretség.

u2
- Szendrey Júlia élete nem alakult ennyire szerencsésen, hiszen Petőfi Sándor elesett a szabadságharcban, de Zoltán fiuk december 15-én született, így önnyű kiszámolni, hogy vélhetően ezekben a forradalmi napokban fogant – mondta Pelyach István.
Vasvári Pált soha be nem teljesült vonzalom kötötte össze Teleki Blanka grófnővel, akinek leánynevelő intézetében tanított. A forradalom leverését követő években Teleki Blanka részt vett a forradalmárok rejtegetésében, amiért 1853-ban végül 10 év várfogságra ítélték, ahonnan 1857-ben szabadult amnesztiával.


Harcra buzdítottak


Pelyach István kiemelte, hogy a nők szerepe a reformkorban Magyarországon is felértékelődött, az 1848-49-es események során pedig a biztos hátteret jelentették a katonák, és a forradalom minden résztvevője számára.

Koszorúkkal emlékeztek


A Kossuth téri emlékműnél Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester és Molnár Ildikó főjegyző asszony helyezett el koszorút. Hasonlóképp rótta le kegyeletét a szabadságharc hősei előtt Kucsák László országgyűlési képviselő, a testvérvárosok képviselői közül Taddeus Kwiatkowski, a lengyel Dabrowa Tarnowska polgármestere és Marek Bator tűzoltóparancsnok, illetve Andrej Kukjec rendőrparancsnok. Az örmény testvérváros, Artasat küldöttsége nevében Argam Abrahamjan polgármester és Gagik Pogoszjan alpolgármester koszorúzott. Az forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelgett a XVIII. kerületi kormányhivatal nevében Hodruszky Csaba és Pilcsák Csaba József, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége nevében Lomnici Zoltán és Szentiványi György.
Koszorúval emlékezett a Fidesz kerületi szervezete nevében Dömötör István alpolgármester és Baranyai László, a KDNP nevében Szarvas Attila alpolgármester és Székely Péter, valamint Kunhalmi Ágnes és Fehér Gábor (MSZP), Petrovai László (PM), Makai Tibor és Hartaházi Miklós (Jobbik), Mérő Péter (Együtt) és Pócsi Tamás (LMP).
A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. koszorúját Banyár László vezérigazgató és Hunyadi István helyezte el az emlékműnél. Az emlékműnél lerótták tiszteletüket a kerületi sport-. polgári- és társadalmi szervezetek, egyesületek és tanintézmények képviselői is.


- Ők voltak azok, akik gyógyították a betegeket, ápolták a sebesülteket és buzdították a férfiakat, hogy ne csüggedjenek, hanem harcoljanak a szabadságért. Ez utóbbival kapcsolatban aztán a végsőkig hajlandóak voltak elmenni. Szendrey Júlia maga is felhívta a nők figyelmét arra, hogy ha férjük, barátjuk rest lenne, akkor a szeretet megvonásának eszközét is alkalmazhatják – utalt egy évszázados női fegyverre a történész, aki azzal zárta megemlékezését, hogy a nemzeti ünnepen a nőkre is fordítsunk figyelmet, mert nélkülük nem lett volna forradalom.

u3
Az ünnepségen részt vett a XVIII. kerület lengyel testvérvárosának, Dabrowa Tarnowskának a küldöttsége is. Taddeus Kwiatkowski polgármester a koszorúzást követően úgy nyilatkozott, hogy a lengyel nép emlékeiben is mélyen él a forradalom és szabadságharc, hiszen sok honfitársuk is részt vett az 1848-49-es harcokban.
- Legismertebb közös hősünk pedig Bem József tábornok, a népszerű Bem apó, aki azért is fontos számunkra, mert a városunkhoz közeli Tarnówból származik.
u4