Az önkormányzat 2016. évi díjazottjai

Írta:  bp18.hu 2016.03.16.

Ünnepségen köszöntötte március 11-én az önkormányzat idei kitüntetettjeit.

Díszpolgár

Dr. Balogh György

Az 1904-ben született jogásznak 1937 után Pestszentlőrincen volt ügyvédi irodája. A vészkorszakban keresztleveleket szerzett zsidó családoknak, a háború után tevékenyen részt vett Lőrinc újjáépítésében. Az 1945-ös országgyűlési választásokon a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt színeiben nemzetgyűlési pótképviselő, majd a párt ellehetetlenítése után független képviselő lett. 1956-ban a helyi ideiglenes forradalmi nemzeti bizottság elnökeként a közellátás és a közbiztonság megszervezésén dolgozott. A forradalom bukása után átadta a kerület vezetését a tanácstitkárnak. Munkáját először megköszönték, de 1957 júliusában elhurcolták őt. Az első tárgyalás után, 1958 februárjában orvosi javaslatra szabadlábra helyezték. Másnap hajnalban szívrohamban hunyt el. A címet posztumusz kapta meg.

Dr. Maitz László

1944-ben született Szombathelyen. 1970-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, 1972-ben szakvizsgázott. Dolgozott a szombathelyi Markusovszky Kórház-Rendelőintézetben és a kalocsai városi kórházban. 1979–1981-ig a XX., 1981–1985-ig a XVIII. kerületi tanács egészségügyi osztályát vezette. 1985-ben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet fogászati szakrendelésének vezető főorvosa lett, majd 1987–1991-ig a rendelőintézet ügyvezető főorvosa volt. 1991–2002-ig a XVIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa, 2007 végéig főigazgató főorvosa. 2008-tól a Dél-pesti kórházhoz tartozó XX. kerületi és gyáli szakrendelő megbízott igazgatója. Évekig oktatott a SOTE menedzserképző tanfolyamán. 2010 októberétől 2015 végéig a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója volt.

„Pro Urbe Pestszentlőrinc-Pestszentimre” díj

Vörös Árpád

Mélyépítő üzemmérnöki diplomát szerzett, majd műszaki tanárként dolgozott a Bókay Árpád Általános Iskolában, ahol szakköri szinten élhetett hobbijának, a táncolásnak. A hobbi rövid időn belül hivatásává vált. Létrehozta többek között a később művészeti iskolává alakuló Tébláb Táncgyüttest és a Tébláb Alapítványt, amelynek elnöke is. A Rózsa Művelődési Házban táncházat szervezett, vezeti a Tébláb Szülők Csoportját, táncos nyári táborokat szervez, aktív tagja a Szabad Alkotók Körének, a Közművelődési és Sport Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Alapító tagja a Magyar Művészetoktatásért szervezetnek. A Kárpát-medence népi kultúrájának hozzáértő művelője, tudását a tehetségek felismerésére, fejlesztésére, a magyar néptánchagyományok átadására fordítja.

„Pestszentlőrinc-Pestszentimre kerületért” díj

Domokos Ádám

A 90-es években a Malév Sport Club kosárlabda-szakosztályának edzője volt, 1994 óta az egyesület elnöke. Jelentős szerepe van a szakosztályok nyugodt működésének szervezésében, életképességük fenntartásában. Nagy figyelmet fordít a kerületi fiatalok egészséges életmódra való nevelésére. Ő maga is a mai napig aktív kosárlabdázó. Évtizedekig dolgozott felsővezetőként a Malévnál. Jelenleg több felsőoktatási intézményben óraadó tanár, szakterülete a környezetvédelem. Szaktanácsadóként segíti a Budapest Airport Zrt. és a XVIII. kerületi önkormányzat munkáját a zajvédelemmel, a légi közlekedéssel kapcsolatos témákban.

Sági Katalin Margit

„Anikó néni” – ahogy kerületszerte ismerik és szeretik – 1965 óta tanít itt, először a mai Táncsics Mihály Általános Iskolában, majd 1986-tól a Karinthy Frigyes Gimnáziumban. A biológia-földrajz mellett a kémia szakot is elvégezte, és mindhárom tantárgyát magas színvonalon tanította. Immár nyugdíjas, de a mai napig visszajár a gimnáziumba kémia szakkört tartani, és lelkesen vesz részt az iskola egyéb programjain is. Bár magas elvárásokat támasztó, szigorú tanár hírében állt, a tanítványai legendákat mesélnek mindenkire átragadó lelkesedéséről, izgalmas tanórai kísérleteiről, rendkívüli szakmai tudásáról. Nagyon sokat tett természettudományos elkötelezettségük és ismereteik növeléséért.

Művelődésért díj

Csík Árpádné
a XVIII. kerületi SOFI Életjel Alapítványának elnöke

Deák Zsuzsanna
a Darus Utcai Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola tanítója

Gorácz József
a Tébláb Művészeti Iskola igazgatója

Sarkadi Ferencné
a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola tanítója, a Piros Iskola Alapítvány kuratóriumának tagja

Végh Ágnes
a Hétszínvirág Óvoda nevelőtestületének tagja, az óvoda egyesületének vezetője

„Gondoskodás az emberért” díj

Balla Gáborné

a Hétszínvirág Bölcsőde kisgyermeknevelője

Csaplár Judit

a Csibekas Bölcsőde kisgyermeknevelője

Gábor Andrásné

a Napsugár Bölcsőde kisgyermeknevelője

Szabó Jánosné

a Hétszínvirág Bölcsőde dolgozója

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Sportérdemérem

Pataki Krisztián

A magyar és a nemzetközi tékvandó élvonalába tartozó 5 danos mester, sokszoros magyar bajnok. A kerületünkben élő sportoló a Budapesti Tigrisek SE vezetőedzője, egyben aktív sportolója. 2014-ben indított programjában a hátrányos helyzetű, rászoruló gyermekek ingyen sportolásra kaphatnak lehetőséget. Felkeresi és felkarolja a tehetséges gyermekeket is.

Sütőné Vida Andrea

A Kassa Utcai Általános Iskola tanítójaként közel két évtizeddel ezelőtt újfajta szabadidősport lehetőségét teremtette meg a diákok számára az aerobik révén, s megalapította a Kassa Fit-Dance csoportot.

„Mi szívügyünk” elismerő oklevél

Farkasné Selmeczki Ilona
díszüvegező, üvegdísztárgy-készítő

Freyberger László
a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) elnöke

Horváth Lászlóné
a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület XVIII. kerületi nyugdíjas tagcsoportjának alapítója, vezetője

Nógrádi Tóth István
énekes, kerületi kulturális műsorok fellépője, szervezője, többek között a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa

Szűcs Ákos
az Eötvös Loránd Általános Iskola történelem–magyar szakos tanára

Mráz Ilona, Szűcs Imre, Domonyi László

a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai

A Nazarján Hamlet vezette XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat

Kerületünk fiatal tehetsége


Nagy Krisztina

a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára, intézményvezető-helyettes