Az első benyomás nagyon fontos

Írta:  2012.07.20.
Az önkormányzat ellenzéki képviselői szerint aktív közösségi összefogásra, önkormányzati segítségre, beruházásokra, műszaki fejlesztésre, szakemberekre és nem utolsósorban több pénzre volna szükség ahhoz, hogy a kerületben megfelelő legyen a parkosítás, a virágos, illetve a zöldterületek állapota.
Gönczöl András
független képviselő szerint a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás az lenne, ha mindenki, aki teheti, vásárolna néhány tő virágot vagy egyéb kerti növényt, amivel szebbé tenné saját lakókörnyezetét.
– Fontos, hogy mindannyian felelősnek érezzük magunkat azért a kis területért, ahol élünk. Ha egyénileg megterhelő ez, akkor egy kis összefogással szomszédok, lakóközösségek meg tudják tenni. A lényeg a végeredmény, az a kis virágos vagy zöld terület, amelynek már a látványa megnyugtató, és benne van a hasznos munka öröme is – mondta a képviselő.
Gönczöl András rendkívül fontosnak tartja, hogy pozitív legyen az első benyomása annak, aki vendégként érkezik hozzánk, vagy csak átutazik a kerületen. Ezért, ha a belsőbb részekre nem jut is pénz, arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy legalább a bejövő utak mentén gondosan telepített és ápolt növények legyenek.
– Ha megfelelő a parkosítás, a zöldfelületek állapota, akkor sokkal szívesebben választják a kerületünket lakóhelyül mind a családok, mind az első önálló otthonukat kereső fiatalok. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol például a pilisi erdőgazdasággal, amelynek segítségével, összehangolt munkával, a belső zöldterületeink is folyamatosan rendbe hozhatók – tette hozzá Gönczöl András. – A napi túlélésért küzdő embereknek adjuk meg azt a minimális örömöt, amitől egy árnyalatnyival könnyebben tudják elviselni a mindennapi gondokat. Egy rendezett környezet sokat segít a közérzet javításában, amire majdnem mindenkinek szüksége van.

Bővíteni a lehetőségeket

Petroovai László
, az LMP képviselője megtartaná, bővítené azokat a lehetőségeket, amelyek keretében több százan jutnak évről évre ingyen palántákhoz.
– Korábban nemcsak virágot, hanem fűmagot, cserjét, facsemetét is osztott az önkormányzat. Ezt a hagyományt is fel lehetne eleveníteni. Ugyanakkor az önkormányzat rendelkezésére álló eszközök közül nem feltétlenül az adományozás a leghatékonyabb – mutatott rá Petrovai László. ¬– Fontos volna, hogy saját beruházásaink során minél nagyobb aktív zöldfelületet hozzunk létre, és azt fenntartható módon alakítsuk ki. Napjaink szélsőséges klimatikus viszonyaihoz jobban alkalmazkodó, „várostűrő” fajok használatával, öntözőrendszerek telepítésével, szakszerű gondozással elkerülhető a kipusztult vagy gyér növényzet lehangoló látványa. A hosszú távú megtakarítás mellett így kedvezőbb települési klímát, szebb, otthonosabb és egészségesebb környezetet alakíthatunk ki. Felelősségünk ezen a téren nem csupán anyagi jellegű: a jó példa mutatása legalább ilyen fontos.
A képviselő szerint a kertvárosban nagy az igény a forgalomcsillapításra, amit nemcsak táblákkal és fekvőrendőrökkel, hanem útszűkületet képező virágos zöld szigetekkel is el lehet érni. Ez hatékony és esztétikus módja a kívánt cél elérésének, míg a fenntartás részben rábízható a környék lakóira – véli.
– Egy másik eszköz a szabályozás. Küszöbön áll Pestszentlőrinc-Pestszentimre városrendezési és építési szabályzatának a felülvizsgálata. Ennek során „ki kell gyomlálni” azokat a lehetőségeket, amelyek „alibi zöldfelületek”, például beton gyeprácsok, kaviccsal szórt felületek létrehozását tették lehetővé. Ugyanakkor új, kedvező szabályokat kell alkotni a zöldtetők, zöldhomlokzatok létesítésének ösztönzésére. Ezek az élő felületek kis gondozás árán hőszigetelők, árnyékolnak, hűtenek, és záporok idején fékezik a csapadékvíz lefolyását is, így városüzemeltetési szempontból is hasznosak. Az LMP kezdeményezésére a legutóbbi képviselő-testületi ülésen döntöttünk arról, hogy megvizsgáljuk, milyen lehetőségeink nyílnak közösségi kertek létrehozására. Ez is a város zöldebbé tételének egyik eszköze.
Nem csak a pénzen múliik

Pénz, szakértelem

Kőrös Péter
, az MSZP frakcióvezetője úgy véli, több pénz és szakértelem kell a közterületek megfelelő állapotba hozatalához.
– Sajnos az elmúlt két év nagyon látványos nyomot hagyott a kerületen. Ma már szinte közbeszéd tárgya, hogy a közterületek nagyon gazdátlanok – mondta a képviselő. – A frakciónk nagyon sok lakossági megkeresést kap azzal kapcsolatban, hogy elhanyagolt a kerület. A helyzet elkeserítő, mert míg korábban a Városüzemeltető Kft. évente több játszóteret épített, az átszervezéseket követően a cég jogutódja ma már azok fenntartására is képtelen. Pár hete több tucat lakos keresett meg minket a Búvár Kund téri játszótérrel kapcsolatban, ahol éppen derékig ért a gaz. A példa azonban sajnos nem egyedüli. Kerületszerte elmaradnak a kaszálások, öntözés hiányában százával száradnak ki az elmúlt években ültetett facsemeték, és szemmel láthatóan elmaradtak a virágültetések is. Mindezek fényében nem túlzó az az állítás, hogy a városüzemeltetés gyakorlatilag áldozatul esett a fideszes önkormányzat vállalatátszervezésének.
– Sajnos az idő minket igazolt. A korábbi városüzemeltető cég évtizedes tapasztalattal és helyismerettel felvértezett munkatársai áldozatul estek az átszervezéseknek. A helyükbe jövő, zömében nem szakmabeli menedzserek pedig úgy tűnik, kudarcot vallottak. Ezen az sem segíthet, hogy a közmunkaprogram keretében több száz alulfizetett közmunkást fognak munkára – vélekedett Kőrös Péter. – A helyzetet tovább rontja, hogy a kerületet irányító Fidesz-frakció mind ez ideig eredménytelenül lobbizott a fővárosnál azért, hogy több pénz jusson a közterületekre.

Vonatkozó cikkünk a témában.