Elkötelezetten a minőségi betegellátásért

Írta:  Puskás Attila 2016.03.30.

A szakembergárda növelését és a műszerpark további fejlesztését tartja kiemelten fontos feladatnak dr. Szebényi Attila, a az egészégügyi szolgáltató új igazgatója.

 

Az ellátás további fejlesztését, az orvosok és más egészségügyi dolgozók számának növelését, valamint a műszerpark megújításának folytatását egyaránt fontos feladatnak tartja dr. Szebényi Attila, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. január 1-jével kinevezett ügyvezető igazgatója.

szeb

Az új igazgató több mint harminc éve él és dolgozik a kerületben, így közelről láthatta, hogy az elmúlt évtizedekben hol, miben javult az egészségügyi szolgáltatás színvonala, mi az, amire még szükség van, illetve mit lehet még továbbfejleszteni.

Harmincéves helyismeret

Térképre helyezve kacskaringós útvonalat járt be dr. Szebényi Attila, amíg szülőhelyéről, a Duna menti Szalkszenmártonból indulva a budapesti Arany János Gimnáziumban letett érettségit, majd a pécsi egyetemi éveket követően, orvosi diplomával a kezében, Siófokon át 1983-ban előbb a Dél-pesti kórházba, a következő évben pedig Pestszentlőrincre érkezett.

A betegek érdekében


A gyógyítás mellett a betegellátás körülményein is javítani kíván dr. Szebényi Attila. Mint elmondta, felülvizsgálják például a biztonsági rendszert, hogy elejét vegyék az időnként előforduló lopásoknak.
– Fejleszteni fogjuk az informatikai rendszert is, ami többek között a szakrendelésekre való online bejelentkezés megkönnyítését jelenti. Szeretném, ha megvalósulna az úgynevezett teleröntgen, amivel a leleteket műholdon keresztül lehet eljuttatni a világ bármely pontjára, és az egymástól távol lévő orvosok perceken belül kiértékelhetik azokat, segítve egymás munkáját és a beteg gyógyulását.
Az ügyvezető igazgató azt is szeretné elérni, hogy megfelelő létszámban dolgozzanak a kerületben orvosok és más egészségügyi szakemberek, ápolók, asszisztensek.
– Azt mindenki tudja, hogy az egészségügy létszámhiánnyal küzd. A kerületben például a gyermekorvosok átlagéletkora 60 év fölött van, ebben az évben négy kolléga készül nyugdíjba vonulni. Az ő pótlásukat a lehető leggyorsabban meg kell oldani. Ezt az önkormányzat egy, az országban egyedülálló támogatási program keretében igyekszik elősegíteni.

 

– Az elmúlt harminc évben sokan megismertek a kerületben, de jómagam is sok embert ismerhettem meg orvosként és magánemberként is. Az előző igazgató, dr. Maitz László munkám elismeréseként 1996-ban kinevezett orvos- igazgatónak. A mostani előrelépés, az ügyvezető igazgatóvá való kinevezés nem ért váratlanul, de nagy megtiszteltetés, és az irántam való bizalom jele – mondta Szebényi Attila. – Igyekszem ennek megfelelően végezni a munkámat. A célom egyértelműen az, hogy a lakosság igényeit elsődlegesen szem előtt tartva tovább javítsuk az egészségügyi ellátás színvonalát.


Egynapos sebészet


A közeljövő tervei közül az ügyvezető igazgató kiemelte az egynapos sebészeti ellátás keretében a szemészeti műtétekre vonatkozó terveket.
– Remélem, hogy hamarosan beszámolhatunk az egynapos szemészeti ellátás elindításáról. Az ehhez szükséges anyagi hátteret biztosítja a kerületi önkormányzat, amellyel egyébként is kiváló a kapcsolatunk. Az önkormányzattól megfelelő támogatást kapunk céljaink eléréséhez, ahhoz, hogy egyrészt szinten tartsuk, másrészt, ahol szükséges, javítsuk az ellátás minőségét.
Az egynapos sebészet közel nyolc éve működik a kerületben. Többek között lágyéksérvműtétet, kisebb urológiai és ortopéd műtéteket, például a térdambulancián artroszkópos beavatkozást tudnak elvégezni.
– A beteg számára is kényelmesebb, hogy nem kell befeküdnie kórházi kezelésre, és az otthonában gyógyulhat azután, hogy a kerületben részesült szakszerű ellátásban – tette hozzá az igazgató.
(Keretes)