Ne fizessen kétszer ugyanazért

Írta:  2012.08.23.
A szennyvíz-szállítás rendjében sok minden változott tavasz óta. Innen mindent megtudhat.
Akinek zárt szennyvíztárolója van (új ház építésekor kötelező ilyet létesíteni a kerületben), gyakrabban kell kihívnia a „szippantósokat”, mint annak, aki emésztőgödröt használ, ugyanis az utóbbi esetben a szennyvíz egy része beszivárog a talajba, súlyosan szennyezve a környezetet.
A fővárosi lakossági szennyvízszállítás rendjében és a szolgáltatás díjának elszámolásában 2012. március 1-jétől néhány jelentős változás lépett életbe. A szippantási díjat az ingatlanon keletkezett, nem pedig az onnan elszállított szennyvíz mennyisége alapján határozzák meg. A folyékony hulladék szállítási költségének alapja tehát az elhasznált víz mennyisége.

A fővárosi rendelet értelmében közszolgáltatóként Budapesten kizárólag a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. végezheti az ilyen jellegű szennyvízszállítást. A cég ezzel többéves mulasztást pótolva eleget tesz az Európai Unió által megszabott, és hazánk által vállalt jogi kötelezettségnek. Erre azért van szükség, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben csak szabályozottan, átláthatóan, ellenőrzött és környezetkímélő módon történhessen a folyékonyhulladék szállítása és kezelése.
Az, aki mással szállíttatja el az ingatlanáról a szennyvizet, duplán fizet, hisz egyrészt fizet az illegális szippantásért, másrészt az ingatlanon elhasznált ivóvíz után is.

Választani lehetett

A csatornázatlan területen élők 2012. április 13-ig választhattak, hogy a vízdíj vagy a szippantott szennyvíz mennyisége alapján akarják megfizetni a szennyvízszippantás díját. (2013. március 1-jét követően már csak ivóvízfogyasztáson alapuló elszámolásra lesz lehetőség.)
A szennyvíz-elszállítási díj fizetését ivóvízfogyasztás alapján vállalók 337,7 forint + áfa összeget fizetnek köbméterenként. 
Hívja a kékszámot!

A hatékony és naprakész tájékoztatás érdekében az FTSZV Kft. vezetékes hálózatból helyi tarifával hívható kékszámot is működtet. A lakosságot érintő jogszabályokról, illetve változásokról az ügyfélszolgálaton kívül a
06-40-55-00-55-ös telefonszámon és a www.ftszv.hu/lakossagiszennyviz weboldalon is lehet tájékozódni.
 

Aki az átjelentkezést választotta, azaz a szippantott szennyvíz mennyisége alapján fizet, az köbméterenként 1816 forint + áfa áron szabadulhat meg a folyékony hulladéktól.
A kerületi polgármesteri hivatal munkatársai a hozzájuk forduló lakosoknak segítettek kiszámolni, hogy számukra melyik elszámolási mód a kedvezőbb. Mivel minden ingatlannak mások az adottságai, mindenkinek magának kellett eldöntenie, hogy melyik variációval jár jobban.

Locsolási kedvezmény

A kerttulajdonosok két lehetőség közül választhatnak, hogy csökkentsék a locsolási célra elhasznált víz mennyisége után fizetendő közüzemi díjat. Igénybe vehetik a május elsejétől október végéig érvényes 10 százalékos átalánydíjas kedvezményt, vagy használhatnak locsolómérőt. Akinek kisebb kertje van, annak a 10 százalékos szezonális locsolási kedvezményt célszerűbb igénybe vennie. (A kedvezmény csak főmérő órára adható.) Aki nagyobb kertes ingatlant, például gyümölcsöst gondoz, annak érdemesebb a mellékvízmérőn mért fogyasztás utáni kedvezményt kérnie. Az utóbbi esetben a felszerelt, hitelesített mellékmérőn mért vízmennyiség után nem kell szennyvízszállítási díjat fizetni. (A hitelesített mérő beépítésének költsége a fogyasztót terheli.)

Ügyfélszolgálati változások

A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. személyes ügyfélszolgálata július 2-tól új helyszínen, a Fővárosi Vízművek Zrt. ügyfélszolgálati irodájában (XIII., Váci út 23–27., bejárat a Dózsa György út felől) működik, meghosszabbított nyitva tartással, megkönnyítve ezzel a vízfogyasztáshoz kapcsolódó minden típusú ügyintézést. 
Nincs többé készpénzes fizetés

Az új rendszerben nem lehet már a helyszínen, készpénzben fizetni, kizárólag átutalással vagy postai csekken (kéthavonta).
 

Az ügyfélszolgálati iroda hétfőn 8–20 óráig, kedden, szerdán és csütörtökön 8–17 óráig, pénteken 8–14 óráig várja az ügyfeleket. A szennyvízszállítási szolgáltatás a munkaidő alatt megrendelhető telefonon (06-40-55-00-55) vagy a társaság honlapján (www.ftszv.hu) is.
A FTSZV Kft. hétfőtől péntekig reggel 6.15 órától 20 óráig, szombaton 6.30 és 13 óra között szállítja el a települési folyékony hulladékot, a bejelentéstől számított 72 órán belül. Az ügyfélszolgálaton meghatározott napokra is lehet előzetes ütemezést kérni több hónapra előre.

Gyorsabb lett az ügyintézés

A kezdetekben nem volt zökkenőmentes az ügyintézés, mert az adatbázis hiányossága miatt gyakran előfordult, hogy megváltozott az ingatlan tulajdonosa vagy telefonszáma. Az elmúlt nyolc hónap alatt azonban a társaság új információs rendszert alakított ki a szolgáltatással kapcsolatos adatok fogadására, továbbítására.

90 km csatorna hiányzik a kerületben