Mindent, ami szem-szájnak kellemes!

Írta:  2012.08.30.
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően az egész családnak kínál programokat a Szeptemberi Kóstoló. Idén azért egy kicsit több is lesz, mint eddig.

A szokásosnál egy kicsit nagyobb szabású kerti partinak indult az egész: annak idején néhány pestszentlőrinci összegyűlt a Bókay-kertben, hogy egy kis szabadtéri főzéssel tegye szebbé a kora őszi hétvégét. Aztán a főzésből versengés kerekedett, majd a versenyt kulturális programok kezdték körülvenni. Így született meg a kerület ma már évtizedes hagyományú fesztiválja, amely egyre többet igyekszik nyújtani a családoknak. A Szeptemberi Kóstoló ezúttal sokkal több lesz, mint eddig.

Már a hal is

− A pörköltfőzésnek nagyon szép hagyománya alakult ki a kerületben. A szeptemberi Bókay-kerti fesztiválon a pörköltnek gyakorlatilag minden változata látható, kóstolható, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyiek igencsak értenek ehhez a „műfajhoz”. Idén újdonság lesz, hogy a főzéshez kedvet érző helyi közösségek két másik ételtípusban is megmutathatják a tudásukat: a zsűri külön értékeli majd a hal- és a grillételeket – árulta el Csempesz Iván, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Sport és Rendezvény Divíziójának vezetője, a Szeptemberi Kóstoló főszervezője.
A rendezők komolyan veszik az újabb ételfajták bemutatását. Ezt bizonyítja az is, hogy míg a versenykiírás szerint a hagyományos pörköltfőző csapatok nevezési díja 6000 forint, addig a halételekkel vagy grillel nevezők már 4000 forintért sorompóba léphetnek.

Hármat három helyen

Meglepetéseket tartogatnak a színpadi programok is. A Szeptemberi Kóstoló tradíciója, hogy a szervezők igyekeznek teret adni minden olyan produkciónak, amelyik a legszélesebb közönségréteget érdekli. Ez most is így lesz, ám ezúttal különlegességek is bekerültek a rendezvények közé.
− A Szeptemberi Kóstoló programjának összeállításakor elsődleges szempont, hogy a család minden tagja találjon az ízlésének megfelelő szórakozást a fesztiválon. Mindig is olyan előadók léptek itt színpadra, akik több korosztályhoz szóltak egyszerre. Idén nekik a nagyszínpad ad helyet, a másik két színpad programját azonban egy kicsit más szemlélettel állítottuk össze – magyarázta Csempesz Iván.
Olvassa el itt a tavalyi fesztiválról szóló riportunkat!

A szervezőcsapat igyekezett súlyt fektetni a zenei műfajok sokszínű megjelenítésére. A szabadtéri színpad szereplői elsősorban olyan kerületi csapatok, amelyek már megmutatták a tehetségüket, ám ritkán van lehetőségük arra, hogy nagyobb közönség előtt szerepeljenek. És igazi unikum lesz a fesztiválszínpad (korábban bográcsszínpad) programja. Itt ugyanis a gyermek- és az operettműsort követően a dixielandé és más populáris dzsesszműfajoké lesz a főszerep. Ezenkívül egy többszörös díjnyertes fiú vokálegyüttes is fellép, ahogy a Balkan Fanatikból jól ismert Kovács Nóri és a Motiva zenekar is bemutatkozik.  

− Csupa ismert, népszerű melódia csendül majd fel, a program mégis elüt egy picit a korábbiaktól, hiszen a dzsesszt igyekszik belopni a Bókay-kertbe. Bízunk abban, hogy ez is nagy sikert arat majd a kerületiek körében – avatott be a kulisszatitkokba Csempesz Iván.
A fesztiválszínpad programjában a Fool Moon, a Marching Jazz Band és a Budapest Ragtime Band mellett olyan előadók is színpadra lépnek, mint az Oszvald Marika–Peller Károly vagy a Janza Kata–Pintér Tibor páros. Mindezen felül a Bókay-kertben szeptember 8-án több színpadtól független meglepetésprodukció is várja a résztvevőket.