Sikerült kezelni a nyári esőzéseket

Írta:  2012.09.09.
Nyár közepén komoly mennyiségű eső hullott. A Városüzemeltető Divízió kezelte a viharkárokat.
A nyár közepén néhány hétre véget ért a szárazság. Mint az ország oly sok pontján, a kerületünkben is jelentős mennyiségű csapadék hullott, mely a nemritkán viharos erejű szél kíséretében több helyen is károkat okozott. A károk elhárításában a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Városüzemeltető Divíziója működött közre.
– Felkészülten ért minket a csapadékos időjárás beállta – mondta el Péntek Tamás, a divízió vezetője. – A felkészülés még a tavasszal megkezdődött, amikor a BKK Közút Zrt-vel együttműködésben és egy időben a kerület csapadékvíz-elvezető rendszereit tisztítottuk ki. A tisztítás Pestszentlőrincen 129, Pestszentimrén 162 szikkasztókutat, víznyelőt valamint a hozzájuk tartozó műtárgyakat érintette. Ezenkívül munkatársaink Lőrincen összesen 4400, Imrén pedig 2410 folyóméter burkolt csapadékelvezető árkot tisztítottak ki.

– Számítva a nyári esőzések nagy volumenére és ismerve a kerület csapadék- és talajvíz-elvezetési problémáit, szükségesnek láttuk egy olyan tender kiírását, amely az alacsonyan fekvő helyeken összegyűlő csapadékvíz szivattyúzására és elszállítására kínál megoldást. A tendert sikeresen lezártuk, így nem volt akadálya annak, hogy a lehulló esővizet elszállítsuk, lehetővé téve így a kerületi közutakon a biztonságos közlekedést – tette hozzá a divízióvezető. – Érdekességként említem meg, hogy a kerületben járó buszok útvonalán olyan jelentős mennyiségű csapadékvizet kellett kiszivattyúznunk és elszállítanunk, amely a buszok ajtajáig ért, ami miatt rövid időre a közlekedés is szünetelt. Munkatársaink a felhőszakadások után is jól vizsgáztak, ugyanis a víztározókban felgyűlt égi áldást is kezelni kellett – éjt nappallá téve működtek a társaság nagy teljesítményű szivattyúi. A viharkárok elhárítását az úttestre dőlt és a közlekedést veszélyeztető fák elszállításával kezdtük, példás gyorsasággal tisztítottuk meg a kerület útjait néhány nap alatt. Ezután a víz által vájt padkakimosódások miatt az útpályára került hordalék takarítását és a padkák helyreállítását végeztük.
A kerületi csapadékvíz-elvezetés általános gondjait az önkormányzat által létrehozott munkacsoport is hivatott kezelni. A kerület érintett részein a lakók hamarosan kézhez kapnak egy olyan levelet, amelyik a problémák megoldásának az önkormányzat anyagi lehetőségeihez méretezett szakmai javaslatát tartalmazza. A lakosság véleményét ezzel kapcsolatban a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várják. A javaslatok megvalósítása a következő évben várható, a kerületi költségvetés ismeretében.