Tudásközpont az Igló utcában

Írta:  Puskás Attila 2016.04.15.

Léginavigációs tudásközpontot avatott a HungaroControl az Igló utcában.

Az irányítóképzést, a kutatás-fejlesztést és légiforgalmi szimulátor-központot, valamint a radarszimulációs és kényszerhelyzeti centrumot foglalja magában a HungaroControl április 14-én átadott léginavigációs tudásközpontja a cég XVIII. kerületi Igló utcai bázisán.

tk1
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára az eseményen úgy fogalmazott, hogy a magyar légiforgalmi irányítás 100 éves múltja folyamatos sikertörténet, és Közép-Európa legmodernebb tudásközpontjának létrehozása ennek a méltó folytatása.

tk2
- Egy olyan innovációs centrum jött létre, ahol a HungaroControl szakemberei a jövő léginavigációs rendszereit, eljárásait, és útvonalait fejlesztik és tesztelik, továbbá a legmagasabb szakmai és műszaki színvonalon képzik a légiforgalmi irányítókat- méltatta az új központot az államtitkár. – Ebből a világszínvonalú fejlesztésből közvetetten az utasok és a környéken élők is profitálnak.

tk3
A HungaroControl vezérigazgatója, Szepessy Kornél beszédében elmondta, hogy a Fónagy János által felsorolt fejlesztéseket és a képzést a megnövekedett légiforgalom és az átalakuló európai léginavigációs piac teszi kiemelten fontossá.
- A tudásközpont lehetőséget biztosít az iparág nemzetközi szereplőinek arra, hogy a legkorszerűbb infrastruktúra és technológia felhasználásával komplex szolgáltatásokat vegyenek igénybe.

tk4
Az újonnan berendezett helységekben 34 szimulátor-állomás és két darab háromdimenziós képi megjelenítésű toronyszimulátor segíti az irányítóképzést, és 26 álpilóta munkaállomás is rendelkezésre áll. A meghívott vendégek, köztük Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere által ugyancsak megtekintett radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ pedig az oktatás mellett arra is képes, hogy 6 órás átállással éles működésben használják a légiforgalmi irányítók.