Fedezzük fel együtt a Kossuth teret!

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.04.18.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény felfedező sétákat tart a kerületi általános és középiskolás osztályoknak a megújult Kossuth térre.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény felfedező sétákat tart a kerületi általános és középiskolás osztályoknak a TÉR_KÖZ pályázat keretében megújult Kossuth térre. A szervezők szeretnének élményt adni a gyerekeknek, hogy máskor is szívesen jöjjenek vissza barátokkal, testvérekkel vagy akár a szülőkkel.

koss1
Az Üllői út mentén fekvő Kossuth tér Pestszentlőrinc-Pestszentimre centruma, védett közparkja. Az úttól távolabbi felét Rerrich Béla tájépítészeti tervei alapján alakították ki 1931-ben. Szép faállományának, köztéri szobrainak és a környező – egyházi és iskolai – középületeknek köszönhetően a kerület egyik emblematikus helye.

koss2
A Fővárosi Önkormányzat 2013-ban meghirdette a TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázatot a főváros közösségi tereinek fejlesztésére, s erre Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata is sikerrel adta be pályázatát „A Kossuth tér közösségi célú komplex megújítása” címmel.
A projekt megvalósítása a SAGRA Építész Kft. első díjas ötletpályázati tervén alapult. A beruházás nyomán mintegy 30 ezer négyzetméteres park déli felének zöldfelülete és térburkolatai újultak meg. A felújítás során a tér zöldfelülete mintegy negyedével, több mint ötezer négyzetméterrel növekedett. A járókelők, a pihenni vágyók kényelmét új padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók és izgalmas, formabontó ülőfelületek szolgálják, valamint a park funkcióit kiszolgáló épületet is emeltek a téren.

Miénk itt a tér! – Fedezzük fel együtt a Kossuth teret!


A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény felfedező sétákat szervez a 2015-ben a TÉR_KÖZ pályázat nyomán megújult Kossuth térre. A programra jelentkezhetnek minimum 8 fős önszerveződő csoportok és iskolai osztályok.

Önszerveződő csoportoknak:
Minimum nyolc fős csoportok jelentkezését várják a helytörténeti gyűjtemény munkatársai, a sétákat személyesen egyeztetett időpontokban tartják meg.

Iskoláknak:
2016 áprilisában és májusában várják iskolai osztályok jelentkezését a 45-60 perces sétákra, amelyeken az egyes korosztályok életkori sajátosságaihoz igazított tevékenységekkel, játékokkal, feladatokkal, megfigyeléssel vesszük birtokba a teret.


A megújult Kossuth teret meg kell tölteni élettel. Ezért a TÉR_KÖZ pályázat keretében a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény is rendszeresen szervez iskolásoknak a Kossuth térre játékos helyismereti felfedező programokat. A rendhagyó múzeumpedagógiai órák nem hagyományos helytörténeti séták, a diákok játékokon, akciókon, szituációs feladatokon keresztül vehetik birtokba a teret.

koss3
– A Kossuth tér felfedezéshez különböző foglalkozásokat terveztünk az egyes korosztályoknak, a nyolcadikosokat és a középiskolásokat gondolkodóra fogjuk egy-egy projektben, amelyekben különböző programoknak, eseményeknek kell helyszíneket keresniük a téren – mondta Rozgonyi Sarolta, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény múzeumpedagógusa. – A választásban segít nekik a foglalkozásvezető és A „város közepe” című pestszentlőrinci Kossuth tér című kiadványunk, amelyet a feladathoz kézbe kapnak a csoportok. Ebben minden fontos információt megtalálnak a tér és a park történetéről, a környező épületekről, szobrokról, amelyek helyét térkép is mutatja. A fotós, a filmes vagy éppen a reklámstáb szemével nézve vajon hogyan használható a tér? Melyik pontját, objektumát milyen témához érdemes helyszínnek választani? Hányféle szempontot kell figyelembe venni egy rendezvény szervezésekor? Ezekre a kérdésekre a diákoknak kell megtalálniuk a választ, miközben keresztbe kasul bejárják a teret.
A kisebbek „tekergőlappal” járják be a parkot, ki-kitekintve a környező épületekre is, megfigyelik, hangokat és színeket gyűjtenek, állatok bőrébe bújva továbbgondolják a Sztehlo gimnázium épületdíszeit, utánozzák a térburkolatban és a padokon megjelenő Kondor-figurákat, mozdulatsorrá próbálják alakítani a kimerevített pózokat.
– Azt szeretnénk, hogy a gyerekek számára egyszerre legyen emlékezetes és valódi felfedezés a Kossuth téri program, hogy közreműködésünkkel ténylegesen birtokba vegyék Pestszentlőrinc nemrég megújult központi terét és parkját, s ne csak egyetlen alkalomra szóljon az élmény, hanem hosszú távra – tette hozzá a múzeumpedagógus. – A mozgással, játékkal, megfigyeléssel, asszociációs játékokkal, beszélgetéssel fűszerezett játékos séta lehet akár egy rendhagyó szabadtéri testnevelés-, osztályfőnöki, történelem vagy környezetóra is. Bízunk benne, hogy minél több iskolai csoporttal indulhatunk Kossuth téri tekergésre, és sok-sok kerületi gyerek fedezi fel velünk kerületünk központi terét.