Nemzetközi piacvezető a repülőtéri klaszterben

Írta:  Barcs Endre 2016.04.23.

Piacvezető cég a nemzetközi piacokon, és a BUD Klaszter tagja - ez a Cushman & Wakefield.

A Cushman & Wakefield vállalatot 1917-ben New Yorkban alapította meg J. Clydesdale Cushman és a sógora, Bernard Wakefield. Az Egyesült Államokból kiinduló, majd globálisan növekvő társaság a közelmúltban egyesült a brit hátterű DTZ ingatlan-tanácsadó céggel, s így megerősödve nemzetközi piacvezetővé vált. Jelenleg több mint hatvan országban van jelen, és a világon szinte mindenhol megtalálható irodáiban 43 ezer szakembert foglalkoztat.

repter

A magyarországi leányvállalat 1993-ban jött létre, s alkalmazottainak száma kilencven körül van. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Térség- és Gazdaságfejlesztési Klaszter tagjait bemutató sorozatunkat a Cushman & Wakefielddel folytatjuk. Beszélgetőpartnerünk Halász-Csatári Gábor, a vállalat ipari ingatlanokkal foglalkozó osztályának vezetője.

– Kérem, szóljon néhány szót a magyar leányvállalat tevékenységéről és eredményeiről.

– Egyik fő tevékenységünk a klasszikus ingatlan-tanácsadás, azaz ügynöki munka. Teljesen lefedjük az ipari ingatlanok piacát. Ez többek között a gyártó-, illetve a logisztikai épületek bérbeadását, eladását, a bérlőképviseletet, valamint szakmai anyagok, tanulmányok készítését jelenti. Emellett természetesen foglalkozunk iroda-bérbeadással is, amiben abszolút piacvezető ügynökség a miénk. Tevékenységünk részét képezi kereskedelmi ingatlanok bérbeadása és értékesítése is, így kizárólagos megbízásaink közé tartozik például az Arena Plaza bevásárlóközpont vagy a Deák Ferenc utcában található Fashion Street bérbeadása. Ezen túlmenően foglalkozunk ingatlan-értékbecsléssel és ingatlanbefektetési tranzakciókkal is. Egyik legnagyobb és legfontosabb tevékenységi körünk az ingatlanüzemeltetés, más néven property management. Kollégáink számos ipari, iroda- és kereskedelmi ingatlan üzemeltetési feladatait látják el országszerte.

– Most, hogy a világ túljutott a globális gazdasági krízisen, ugrásszerű fejlődésnek indult a légi szállítás. A nagy repülőterek mind a személyszállításban, mind a teherszállításban rekordszámokkal büszkélkedhetnek, és a fejlődésből nem maradhatott ki a Liszt Ferenc repülőtér sem. A Cushman & Wakefield magyar leányvállalata folytat-e olyan tevékenységet, amely a repülőtérhez, illetve annak hatósugarához köthető?


– Remek kapcsolódási pont számunkra többek között az Europolis Park Budapest Aerozone, amely a reptér déli bejáratánál, a XVIII. kerület és Vecsés határán található, és amely ipari park a legkorszerűbb igényeket is messzemenően kielégítő hármas épületkomplexumból áll. Ennek a parknak vállalatunk a kizárólagos bérbeadási képviselője. A park bérlőinek jelentős része, a cargocégek, az áruszállítással, légi szállítással foglalkozó vállalkozások vagy speditőri, vagy egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal, illetve direkt tevékenységgel kötődnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez. Ténylegesen szorosan kötődik a park a XVIII. kerülethez is, hiszen ezen cégek, vállalatok alkalmazottainak legtöbbje innen jár be dolgozni. Fontos kapocs az is, hogy a Segro nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport által tulajdonolt Aerozone 38 hektáros üllői területére is kizárólagos megbízásunk van. Erre a repülőtértől keletre elhelyezkedő hatalmas területre értékesítési, illetve ingatlanfejlesztési projektmegbízásunk van. Ez a terület ideális lehet új, a repülőtéri régióba betelepedni kívánó cégek számára. Az ipari ingatlanok mellett a reptér környéke kiskereskedelmi szempontból is fontos a Cushman & Wakefield számára, hisz itt található a Market Central Ferihegy bevásárlópark, amelynek 2007 óta vagyunk a kizárólagos bérbeadói, valamint több más megbízásnak is eleget teszünk errefelé.

– Milyen céllal csatlakoztak repülőtéri klaszterhez? Származott-e már előnyük abból, hogy a klaszter tagjai?

– A klaszter számunkra csatlakozási pontokat, kapcsolatépítési lehetőségeket biztosít. Ilyen ismeretségek kialakítására más körülmények között nem lett volna lehetőségünk. Már önmagában a klaszteren belül lévő szereplőkkel sem lett volna időnk és alkalmunk külön-külön leülni és tárgyalni, így összefogva viszont jóval nagyobb erőt tudunk kifejteni, számos előnyt tudunk egymásnak nyújtani. Biztosak vagyunk abban, hogy ezek az előnyök már a közeli jövőben, persze áttételesen, de a gazdasági mutatókban is meg fognak jelenni.

– A repülőtéri klaszter idén már kilép a határok közül. Május elején Magyarország lesz a hamburgi kikötő 827. „születésnapja” (Hafengeburtstag) alkalmából rendezett, egyébként a világ legnagyobb kikötői rendezvényeként számon tartott program díszvendége Júliusban Brüsszelben mutatkozik be a klaszter, és a képviselői Kínába is ellátogatnak majd. Jelent-e ez önöknek további előrelépést, segítséget?

– Anyavállalatunk az említett országokban mindenütt jelen van, így a klaszter szereplői éppen a helyben lévő irodáink segítségével lehetnek képesek potenciális partnerekkel kapcsolatot teremteni. Az is elképzelhető, hogy ezeken a nemzetközi gazdasági konferenciákon a klaszter szereplői találkoznak olyan érdeklődő befektetőkkel, akiknek ők ajánlhatják figyelmébe a mi magyarországi vállalatunkat. Így a klaszterben való részvétel e tekintetben is minden tagvállalat számára előnyös.