Csaknem százan vizsgáltatták meg magukat

Írta:  P.A. 2016.04.20.

Az ingyenes szűrések is segíthetnek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A szív- és érrendszeri megbetegedések száma némileg csökkent az utóbbi időben, de továbbra is magas a daganatos megbetegedések száma úgy országosan, mint a XVIII. kerületben. Ez utóbbira hívta fel a figyelmet dr. Szebényi Attila a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató ügyvezető igazgatója a Zsebők Zoltán Szakrendelőben április elején megtartott szűrőnapot követően.

szuro
A rendelőben ezúttal laborvizsgálatokat (koleszterinszint- és vércukormérést), a bőrgyógyászaton bőrrák- a sebészeten emlő- és vastagbélrák-szűrést, ultrahangos vizsgálatokat végeztek, valamint a nőgyógyászaton is volt rákszűrés.
- Közel százan jöttek el a szűrőnapra, rajtuk összesen 152 vizsgálatot végeztünk el – mondta Szebényi Attila. – Sajnos egyre több a daganatos megbetegedés, de azt nem tudjuk megítélni, hogy ha nem lennének szűrések, akkor mennyivel lenne még több. A lényeg, hogy minél korábban, a még tünet- és panaszmentes időszakban felismerjük a betegségeket.
A daganatos megbetegedések okairól szólva dr. Szebényi Attila a dohányzás ártalmaira hívta fel leginkább a figyelmet.
- Szomorú tény, hogy míg Nyugat-Európában lényegesen csökken a fiatal dohányosok száma, addig Magyarországon megint emelkedik, dacára a dohánytermékek árusítását szabályozó szigorú törvényeknek. A dízelautók kipufogógáza mögött a dohányzás a második legagresszívebb rákkeltő. Lényeges tudni, hogy a dohányzás az immunrendszerre gyakorolt káros hatása miatt nem csak a tüdőrákot, hanem az összes daganat típus, beleértve a nőgyógyászati, a gyomor- és bélrendszeri daganatok kialakulását is okozhatja. A dohányzó nők körében négyszer-ötször gyakoribb a nőgyógyászati daganatos megbetegedés.
A szakrendelőben legközelebb május 28-án szerveznek ingyenes szűrővizsgálatokat. Akkor a kardiológiai szűréseken lesz a hangsúly.