A menekültválság is téma volt az LMP klubnyitóján

Írta:  P.A. 2016.04.20.

Hosszú idő után nyitott irodát a XVIII. kerületben a Lehet Más a Politika.

Hosszú idő után nyitott irodát a XVIII. kerületben a Lehet Más a Politika. Az Üllői út 483. szám alatti Lőrinci Green Dream Klub elnevezésű helységet valódi közösségi találkozó pontként kívánja üzemeltetni a párt helyi szervezete. Az ide betérők nem csak az LMP kerületi programjairól kaphatnak felvilágosítást, vagy vehetnek részt fórumokon, hanem ingyenes internet-, illetve wifi hozzáférést is biztosítanak számukra.
A klub április 15-i nyitó rendezvényén a házigazda, Kassai Dániel önkormányzati képviselő bevezetésként beszámolt a párt kerületi tevékenységéről, arról, hogy milyen kérdésekben próbáltak és próbálnak a jövőben is tevékenykedni.

diosz
Az est vendégével Meszerics Tamás európai parlamenti képviselővel Zarándy Zoltán európai parlamenti képviselői tanácsadó beszélgetett. Meszerics Tamás némi betekintést nyújtott az érdeklődőknek az Európai Parlament kulisszatitkaiba. Beszélt a saját feladatairól, arról, hogy az európai zöldek frakciójában milyen munka folyik, és hogyan próbálják - az 50 képviselővel ötödik legnagyobb frakcióként – keresztülvinni az elhatározásaikat.
A személyes élményeken túl, kérdésre válaszolva Meszerics Tamás a menekültválságra is kitért. Elmondása szerint az Európai Parlament jelenleg nem tud megoldást a problémára, aminek többek között a jogi szabályozás is az oka.
- Vitatott, hogy menekültügyben mi tartozik az EU hatáskörébe. A schengeni szabályok betartatása uniós feladat, viszont a határőrizeti rendszer tagállami hatáskör. Ez a kettősség nehezen összeegyeztethető. Az EU intézményei egymást sürgetik a megoldás érdekében, de nem tisztázott, hogy kinek mi a dolga ez ügyben. A parlament hatásköre szinte semmi, viszont nagyon sokat foglalkozunk a menekültválsággal, beszélünk róla. Az EP az európai médiában sokkal többet szerepel, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. A külügyi, a jogi és a belügyi bizottság is foglalkozik a problémával, de az egyik legnagyobb gond éppen az, hogy idegen államok polgárairól van szó, unión kívüli állampolgárokat érint. Egy biztos, amíg nem lesz megállapodás arról, hogy milyen legyen a menekültkérdés európai szabályozása, addig nem várható javulás ebben a kérdésben – fogalmazott az EP-képviselő.