Elsején újra áll majd a májusfa

Írta:  K.Gy, 2016.04.23.

Családi napra vár mindenkit május első napján a Bókay-kert.

A majális eredeti tartalmát adják vissza a Tébláb táncosai a májusfa állításával és az azt követő táncházzal, de nemcsak népzene szerepel a Bókay-kert május 1-jei programján: pop, rock, operett és családi programok is várják az érdeklődőket.

maj1

A hazai művészeti élet eredeti figurája a görög gyökerekkel bíró Tzortzoglou Georgios, népszerű nevén Yorgos. Szülei – sok ezer más honfitársukkal együtt – a világháborút követő görög polgárháború idején találtak otthonra Magyarországon. Yorgos egy olyan közösségben nőtt fel, amelyik nem akart elszakadni a gyökereitől, ápolta saját hagyományait. A művészetek iránt fogékony fiú festeni kezdett, közben pedig nyakig merült a hazai népzenei életbe. Hamar megtalálta saját zenei terepét: a hetvenes években olyan zenekarokban játszott, amelyek a mai világzenei hullámot jóval megelőzve nyitottak a Kárpát-medence zenéje felé: a Vízöntő, a Kolinda muzsikájában együtt szólalt meg a magyar, a bolgár, a román, a szerb, a görög és a zsidó folklór. Yorgos és zenésztársai következő nagy dobása a népzene és a rock keresztezése volt a Gépfolklór együttesben. Ezt a törekvést sikerült kiteljesíteni és rendkívül emlékezetessé tenni a Barbaro zenekarban. A kilencvenes évek végétől új hangzást kezdtek keresni. A folkgyökerektől nem akartak elszakadni, de a folklórt már az elektronikus zenébe oltották be, amelyet egy kis hip-hoppal színeztek. Így jött létre az ezredforduló táján a Balkan Fanatik, amely a mai napig népszerű a táncolni szeretők és az új zenei törekvésekre nyitott hallgatók körében. A Balkan Fanatik május 1-jén 17.30-kor lép színpadra a Bókay-kertben rendezett majálison.

Az eredeti május elseje

Ezen a szép tavaszi ünnepen a Bókay-kert ismét a családoké lesz. Eredeti ötlet volt a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosaitól néhány évvel ezelőtt, hogy visszaadják e nap régi, még a munkásmozgalom előtti értelmét, tartalmát. Ez a népi hagyományokban gyökerezik, s egyik legismertebb mozzanata az, hogy a legények május 1-jére virradóan titokban májusfát állítanak a szeretett lány udvarán. Ha nem is titokban, és nem is a szeretett lány udvarán, de májusfát állítanak a Tébláb táncosai is. A Bókay-kert színpada mellett ünnepélyesen, tánccal, vigassággal felavatott fa az összetartozás szimbóluma ilyenkor. Ezzel a vidám ceremóniával kezdődik 10 órakor a majális programja, utána pedig rögtön egy helyben kikerekedő táncházban alapozhatja meg ki-ki a nap hangulatát.

Sport és rock

Ma már nincs nagyobb kerületi rendezvény sport nélkül, és ha sport, akkor a Városgazda Utánpótlás Akadémia tagjai mindig ott vannak, hogy megmutassák tudásuk legjavát, és kedvet csináljanak a csatlakozáshoz a még hezitálók számára. Ők ezúttal 13.30 órakor lesznek láthatók a Fesztiválszínpadon, és rajtuk kívül még három kerületi táncstúdió tart bemutatót a nap folyamán. A kicsiket az Ákom-Bákom Bábcsoport szórakoztatja majd nem sokkal ebéd előtt, a régi melódiák kedvelői pedig Kerényi Miklós Gábor és Dancs Anita operett-musical műsorában lelhetik örömüket.

Jönnek a gépek is

 

A Bókay-kerti programmal egy időben zajlik május 1-jén az Új Tündérkert Étterem parkjában a Hofherr-Dutra Emléktársaság hagyományos Gépmajálisa. Reggeltől veterán autók, mezőgazdasági gépek és haszonjárművek sorakoznak a placcon, a hivatalos gépindítást követően pedig fel is vonulnak a környékbeli utcákon.


A már említett Balkan Fanatik mellett két népszerű hazai popzenekar fogja szórakoztatni a tinédzsereket és a középgenerációt: elsőként a Mary PopKids lép színpadra, az egész fesztivált pedig az Intim Torna Illegál 20 órakor kezdődő koncertje zárja.
A majálisi programok ingyenesek.