Igényeset – könnyedén

Írta:  Kerékgyártó György 2016.04.25.

Az ország nagy koncerthelyei után most a Pestszentmrei Sportkastélyt töltötte meg Horgas Eszter fuvolaművész A szenvedély hangjai című látványos koncertshow-jával.

 

– Ez egy különleges este, ezért szeretnék különleges programmal előállni. A legsikeresebb számaim mellett két szerzemény ősbemutatóját is itt tartom. – Ezt még a Sportkastélyban április 22-én rendezett koncert előtt árulta el a Városképnek Horgas Eszter fuvolaművésznő, aki a jelek szerint jól választott: telt ház előtt lépett fel az imrei csarnokban.

Carmen győzött

Nem sokkal az ezredforduló után, 2003-ban egy új és máig tartó, rendkívül sikeres pályaszakasz kezdődött el Horgas Eszter életében. A fiatal művész klasszikus zenei tanulmányokat folytatott a zeneművészeti főiskolán, a kilencvenes évektől azonban egyre gyakrabban és egyre szélesebben nyitott más műfajok, így az improvizációs technikát hangsúllyal szerepeltetető jazz felé.

he2

Az ezredfordulón már a műfajokat keresztező crossover képviselőjeként szerepelt mind nagyobb koncertpódiumokon. Abban a bizonyos 2003-as évben a Budapest Arénában mutatta be Carmen című produkcióját a nemzetközi hírű Al Di Meola gitárművész vendégszereplésével. A cél a klasszikus mű újraértelmezése volt a klasszikus zenén kívüli műfajok eszközeinek bevonásával, a mai közönség számára szórakoztató módon. Az ötletnek rendkívüli sikere volt, tízezren voltak kíváncsiak ez előadásra, és Horgas Eszter tematikus koncertjei azóta is ekkora érdeklődést vonzanak.

Improvizáció és egyéni értelmezés

A titok egyébként egyszerű. Az úgynevezett komolyzene történetét egészen a 20. századig nem jellemezte a kötöttség. A zeneszerzők csak a főbb motívumokat írták elő, a zenészeknek rengeteg lehetőségük volt saját szólamuk tetszőleges, sokszor improvizatív alakítására. A komponisták akarata a romantika során kezdett egyre inkább kiterjedni a részletekre, a 20. században pedig megcsontosodott az az elképzelés, hogy a klasszikus szerzők műveit a fennmaradt partitúrák alapján hangról hangra kell lejátszani.

he3

Ma sok zenész érzi ezt a kötelességet szorongatónak, és próbál visszatérni a művek egyéni értelmezéséhez. Közéjük tartozik Horgas Eszter is, aki az ismert dallamokat igényesen és szórakoztatóan tudja tolmácsolni. Ez a törekvés találkozott a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., elsősorban a sport-, rendezvény- és médiadivízót vezető Csempesz Iván elképzelésével, aki főszervezőként tavaly Szentpéteri Csilla produkcióját hozta el a kerületi közönségnek. Nem felelőtlenség azt jósolni, hogy a sor biztosan folytatódik, hiszen a közönség – ahogy pestiesen mondják – a lábával szavazott, vagyis megtöltötte a Sportkastélyt.

Tanítványok a színpadon

– Az életemben fontos szerepet tölt be a pedagógia, a tanítás. Idén abban a szerencsében volt részem, hogy zsűrielnökként részt vehettem a Dohnányi Ernő Zeneiskola házi kamaraversenyén. Csodálatos munka folyik ott, és nagyon tehetséges növendékeket hallgathattam meg. Néhányukat meghívtam ide, a show-ba is – mondta a koncerten Horgas Eszter. Egy gitárduót és egy csellókvartettet látott vendégül, mindkettőt lelkesen fogadta a közönség.

he4
Ahogyan a Botafogo táncosait is, akik több elhangzó kompozíció alatt mutattak be saját koreográfiát. Az est sztárvendége, Wolf Kati pedig nemcsak az énekhangjával bűvölte el a nézőket, és nem is csak azzal, hogy magas színvonalon tolmácsolta a nyilvánosan első ízben itt elhangzó Gershwin-átiratot, hanem a személyiségével, a humorával is: néhány mondattal is rendkívül közvetlen kapcsolatot tudott kialakítani a közönséggel, amely elégedetten indulhatott haza a másfél órás show végén.
A koncerten a kerület több közéleti szereplőjével együtt jelen volt Szarvas Attila alpolgármester is, a művésznőt és a vendégeit pedig az előadás végén Csempesz Iván főszervező és Banyár László, a Városgazda18 Zrt. vezérigazgatója köszöntötte.