V. Nyugdíjas Versjáték Fesztivál

Írta:  Gönczöl András 2016.04.22.

Versjáték fesztivált hirdettek nyugdíjasoknak a költészet napján a Kondorban.

„Még ilyet, lassan nyolcvan éves leszek és még izgulni is tudok!” A hölgy körül néz, majd megnyugvással teszi hozzá: „Úgy látom, nem vagyok egyedül.” Ezen mondatok a Kondor Béla Közösségi Ház szervezésében április 14-én megrendezett V. Nyugdíjas Költészet-napi Versjáték Fesztiválon hangzottak el.

 MG 3558
- A versmondók fellépés előtti izgalma aranyos színfoltja a fesztiváloknak, meséli a szervező, Tósoki Anikó versmondó-előadóművész, mentálhigiénikus, majd folytatja: Az idős emberek szeretetét, még több szeretettel lehet csak viszonozni. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények nagyon alkalmasak az idős emberek értékes világának bemutatására, megőrizvén a hitelességüket is. Említésre került az izgalom, körül nézek és mit látok? Húsz versmondóra hatvan drukker jut. Ritkán tudunk egymásnak is szurkolni, izgulni. Na, mifelénk ez is működik.

 MG 3516
- Jó közétek eljönni, kedves örök fiatal idős barátaim! Fiatalodni jövök közétek! Köszöntötte a szép korúakat Szarvas Attila alpolgármester. - Ti frissen és fiatalosan, derűsen fogadtok mindig! Vidám, játékos kedvvel vesztek részt ezeken a közösségi programokon. Erősítitek, biztatjátok egymást, és bizony minket is.

 MG 3531
Nem jött üres kézzel Szarvas Attila, Miniska Zsejke „Az örök fiatalság” című versének szavalatával tisztelgett az idős szavalóművészek előtt. Élve az alkalommal, emlékeztetett egy másik irodalmunk kiemelkedő alakjára, Márai Sándorra, aki 1900 április 11-én Kassán született.
Szép sorban követték egymást a magyar költő óriások versei. Szenvedély, szimpátia sugárzott a szavalatokból, ami külön kiemelendő, sokan ”fejből” tették. - Mi nem olyanok vagyunk, mint az elefántok, mondja büszkén egy friss frizurás, mosolygós asszony. Látván értetlenségemet, folytatta: ”Hát nem azt szokták mondani, hogy az elefánt lassan tanul és gyorsan felejt?”
A fesztivál végén tapsot taps követte. Az is kiderült, hogy minden résztvevő valamilyen kategóriában a legjobb volt. A teljesség igénye nélkül nézzük, mely kategóriákban remekeltek a művészek: - a leghumorosabb, a legszebben beszélő, a legérzékenyebb, a legjobb színészi képességű, a legjobb előadóművész, a legjobb saját vers, a legjobb énekes produkció. Tósoki Anikó egy-egy puszival kombinált kézfogással nyújtotta át az okleveleket megköszönve a remek helytállást és a látható, érzékelhető szeretetet, amely végig kísérte a versjáték fesztivált.